Deputatul PNL Raluca Turcan a declarat luni, 5 iunie, că dreptatea este de partea cadrelor didactice și că nu s-ar fi ajuns în această situație dacă salarizarea profesorilor nu era scoasă din Legile educației sau dacă măcar un draft al Legii salarizării ar fi fost gata, așa cum suntem obligați prin PNRR.
Deputatul PNL a spus, de asemenea, că salariile profesorilor ar trebui crescute suplimentar, iar Guvernul a asigurat cadrul legal pentru o prima creştere salarială. Posibilitatea amânării examenelor poate afecta însă perspectivele de cariera ale copiilor României, mai spune liberala.
”Dreptatea este de partea cadrelor didactice şi nu s-ar fi ajuns aici dacă salarizarea profesorilor nu era scoasă din Legile Educaţiei sau dacă măcar un draft al Legii Salarizării Unitare ar fi fost gata, aşa cum eram obligaţi prin PNRR”, spune Raluca Turcan într-un comunicat. Ea continuă: ”Dar timpul nu poate fi dat înapoi! Salariile trebuie crescute suplimentar şi Guvernul a asigurat cadrul legal pentru o prima creştere salarială. Vor urma creşteri salariale consistente pentru că toată clasa politică a înţeles revendicările cadrelor didactice”, a declarat aceasta.
Amânarea examenelor afectează perspectivele de carieră ale copiilor
Raluca Turcan a spus, de asemenea, că ”posibilitatea amânării examenelor poate afecta însă perspectivele de cariera ale copiilor României”.
”Sper, aşadar, ca examenele copiilor să rămână în graficele stabilite, anul şcolar să fie încheiat la termenul stabilit pentru că atenţia şi respectul faţă de statutul, demnitatea şi nivelul salarial al cadrelor didactice au fost câştigate pe termen lung prin această mişcare de uriaşă forţă socială pe care au arătat-o profesorii. Niciun politician nu va putea să nu respecte angajamentul făcut în urma celei mai mari mişcări sociale din ultimii 30 de ani declanşată de profesori!”, a afirmat ea.
Revendicările profesorilor sunt justificate
Deputatul PNL a spus, la sfârșitul lunii mai, că revendicările profesorilor aflați în grevă sunt justificate.
„Consider că revendicările de natură salarială ale profesorilor sunt justificate și îngrijorările lor cu privire la un calendar ferm de îndeplinire a acestor revendicări, evident, într-o formulă rezultată din negociere, de asemenea au un fundament serios.
Dacă stăm să ne gândim bine, primul semnal că o parte dintre niște aspecte pe care profesorii le așteptau și care țineau de salarizare au fost scoase din Legea Educației Naționale și mutate pentru legea salarizării unitare, au condus la un prim moment de nemulțumire în rândul profesorilor.
Ulterior, legea salarizării unitare în mod evident este într-o întârziere. Iată că au fost două momente, scoaterea salarizării din legea educației naționale și întârzierea pe legea salarizării unitare care au condus la acest moment de revoltă a profesorilor”, a spus Raluca Turcan.