În ciuda acestui deficit bugetar în creștere, Ministerul Sănătății a redactat un proiect de ordonanță de urgență prin care medicii și asistentele care dau dovadă de performanță în activitate ar putea primi sume suplimentare de până la 5.000 de euro pe an, echivalentul a aproximativ 26.000 de lei.
În ciuda acestui deficit bugetar în creștere, Guvernul are în vedere introducerea unor bonusuri
Aceste bonusuri ar fi acordate în plus față de salariile existente și s-ar încadra în limita a șase salarii minime brute anual. Proiectul propune ca banii să fie alocați din veniturile proprii ale spitalelor publice, prin intermediul fondului de salarii, fără a depăși pragul de 2% din suma totală alocată pentru salarii.
Astfel, Ministerul Sănătății susține că măsura nu va pune o presiune suplimentară asupra bugetului de stat. În același timp, instituția subliniază că lipsa unor criterii clare de performanță în sistemul de sănătate a contribuit la exodul profesioniștilor și la dificultăți în retenția acestora în România. În acest sens, criteriile de acordare a bonusurilor vor fi stabilite de Minister prin conținutul ordonanței.

Proiectul de OUG a fost întâmpinat cu critici din partea sindicatelor din sănătate
Totuși, proiectul de OUG a fost întâmpinat cu critici din partea sindicatelor din sănătate, care acuză Guvernul că încalcă legislația actuală și contractele de muncă ale angajaților. Sindicaliștii solicită aplicarea noii legi a salarizării bugetarilor, unde sunt deja prevăzute criterii clare de evaluare a performanței profesionale.
Această propunere apare într-un moment delicat pentru întregul aparat bugetar, în care salariile tuturor celorlalți angajați din sectorul public au fost înghețate la nivelul lunii noiembrie 2024, prin binecunoscuta ordonanță „trenuleț”. Deși intenția Ministerului Sănătății este de a motiva și recompensa competența în spitalele publice, contextul economic și legal al acestei inițiative rămâne unul tensionat.
Deficitul bugetar pentru 2024 a fost calculat la acest moment la 9,28%
Amintim că deficitul bugetar al României pentru 2024, în termeni ESA (n.red. standardul utilizat la nivelul UE), a fost calculat la acest moment la 9,28%. Până la momentul respectiv, procentajul de 9,28% nu este definitiv.
Astfel, cifra mai poate fi modificată în funcţie de diferiţi alţi factori care vor intra în calcul.