Românii vor putea primi o sumă considerabilă, de până la 30.000 de lei per persoană. Totuși, pentru a accesa acești bani, există o cerință esențială pe care trebuie să o respecte. Această condiție este impusă pentru a asigura eficiența maximă a investiției. Despre ce este vorba?
Românii care intenționează să își instaleze panouri fotovoltaice prin programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 vor avea o nouă cerință. E vorba de instalarea unor sisteme de stocare a energiei electrice.
Această măsură este introdusă pentru a îmbunătăți eficiența energetică a sistemelor fotovoltaice. Totodată, se urmărește să se asigure o mai bună gestionare a energiei generate.
Bani mai mulți pentru beneficiarii programului Casa Verde Fotovoltaice 2024
Valoarea finanțării oferite de stat va crește semnificativ. Ea se va mări de la 20.000 de lei per beneficiar la o sumă cuprinsă între 27.000 și 30.000 de lei. Această majorare este menită să acopere și costurile suplimentare ale bateriilor necesare pentru stocarea energiei produse.
Adrian Corbu, vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), a declarat că în prezent se colaborează cu Ministerul Mediului. Cele două instituții urmează să stabilească suma exactă pe care fiecare beneficiar o va putea accesa. Ghidul cu detalii complete despre program și finanțare urmează să fie publicat săptămâna viitoare.
Programul va demara undeva la jumătatea lunii septembrie
Conform acestuia, programul Casa Verde Fotovoltaice va demara undeva la jumătatea lunii septembrie. Ghidul este finalizat în proporție de 99%. Ultimele detalii care au rămas de stabilit sunt legate de valoarea finanțării.
„Având în vedere că anul acesta vine cu o noutate și anume partea de stocare, vom crește și valoarea finanțării, de la 20.000 de lei, cum a fost anii trecuți, undeva între 27.000 – 30.000 de lei, nu am stabilit încă valoarea finală. Noi am propus suma de 30.000 de lei, dar încă sunt dezbateri. Sperăm ca săptămâna viitoare Ghidul să fie pus în dezbatere publică”, a arătat Corbu.
Cel puțin 60.000 de consumatori să-și instaleze panouri solare
Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024 va permite cel puțin 60.000 de consumatori să-și instaleze panouri solare. Bugetul total de 2 miliarde de lei.
În plus, legislația va suferi modificări importante. Instalarea panourilor fotovoltaice va fi permisă doar dacă proiectul include și un sistem de stocare a energiei. Vor fi necesare cel puțin 3 kV de panouri fotovoltaice, însoțite de capacitatea de stocare corespunzătoare.
Cum se face înscrierea în program Casa Verde Fotovoltaice
Înscrierea în program Casa Verde Fotovoltaice se va face pe regiuni, similar anilor anteriori, prin aplicația AFM. În acest an, se propune alocarea câte unei singure zile pentru fiecare regiune, având în vedere că fondurile au fost rapid epuizate în edițiile anterioare.
Validarea beneficiarilor va fi realizată de către instalatori, iar lista finală a persoanelor care au obținut finanțarea, precum și a celor respinse, va fi publicată de AFM. Potrivit estimărilor, numărul de beneficiari va depăși 60.000, adăugându-se celor 128.000 de persoane care au beneficiat de program în perioada 2019-2023 și celor 697 de unități de cult care au instalat panouri fotovoltaice în acea perioadă.
Documente necesare pentru a primi banii
Pentru a participa la programul Casa Verde Fotovoltaice 2024, solicitanții trebuie să încarce în aplicația dedicată următoarele documente:
Actul de identitate: Trebuie să fie valabil la data înscrierii în aplicație.
Certificat de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat: Acest certificat trebuie emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanțelor și să fie valabil la data înscrierii.
Certificat de atestare fiscală pentru impozitele și taxele locale: Documentul trebuie emis de autoritatea publică locală din raza teritorială unde solicitantul are domiciliul și să fie valabil la data înscrierii.
Extras de carte funciară: Acest document trebuie să fie emis cu cel mult 60 de zile înainte de data înscrierii și să ateste dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului sau terenului unde urmează să fie instalat sistemul de panouri fotovoltaice. Extrasul poate fi obținut și în format electronic.
Copia cărții funciare colective: Dacă imobilul are părți comune și părți individuale, este necesară o copie a cărții funciare colective care să arate că există maximum două unități individuale pe aceeași carte funciară, a căror sumă să fie egală cu un întreg.