Mai sunt doar două zile până la minivacanța de la început de iunie, care pentru unii angajați va aduce cinci zile libere. În cazul în care sunteți nevoiți să munciți, Codul Muncii prevede însă o serie de beneficii. Care sunt acestea?
Minivacanță sau beneficii pentru angajați
Săptămâna aceasta angajații au parte de o nouă minivacanță, iar cei care nu o primesc vor avea parte de o serie de beneficii. Mai exact, bugetarii, profesorii și elevii vor beneficia de cinci zile libere la începutul lunii iunie ca urmare a deciziei Guvernului de a uni zilele libere de Rusalii (4-5 iunie) cu Ziua copilului (1 iunie).
Sunt vești bune și pentru angajații din mediul privat. Aceștia vor primi o zi liberă pe 1 iunie, de Ziua copilului, indiferent dacă sunt părinți sau nu.
De menționat că în cazul în care sunt nevoiți să muncească în aceste zile libere angajații au anumite beneficii. Mai exact, munca prestată în zilele de sărbătoare legală se compensează potrivit art. 142 din Codul Muncii. Astfel, salariaților care lucrează în zilele de sărbătoare legală li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
Totuși, în cazul în care, din motive justificate, nu se pot acorda zile libere, angajații beneficiază, pentru munca prestată de un spor la salariul de bază care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
În total în 2023 sunt 15 zile libere de la stat și au mai rămas doar cinci. Următoarea zi liberă pică pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
- 15 august (marți) — Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie (joi) — Sfântul Andrei
- 1 decembrie (vineri)— Ziua Națională a României
- 25 decembrie (luni)- Prima zi de Crăciun 2023
- 26 decembrie (marți) — A doua zi de Crăciun 2023
Schimbări recente privind concediile
Amintim că, recent, Codul Muncii și alte acte normative au fost modificate pentru a transpune în legislația românească prevederile a două directive unionale care vizează îmbunătățirea echilibrului dintre viața profesională și cea privată a părinților.
Astfel, durata concediului paternal, de care pot beneficia tații în primele opt săptămâni de la nașterea copilului, a fost prelungită de la cinci la zece zile lucrătoare. De asemenea, tații care finalizează un curs de puericultură au dreptul la cinci zile lucrătoare de concediu în plus, pentru fiecare copil.
În ce privește concediul pentru creșterea copilului, pentru a încuraja divizarea echitabilă a responsabilităților între părinți, cel puțin două luni (față de o lună, cât era în trecut) din durata totală a concediului pentru creșterea copilului trebuie să fie efectuată de către părintele care nu a solicitat acest drept.