Asigurătorii nu au 12 milioane de euro pentru a capitaliza PAID – societatea care urmează să emită asigurările obligatorii pentru locuinţe – şi propun înjumătăţirea sumei.
Cele 15 companii de asigurări care sunt interesate să constituie PAID (Pool de Asigurare Împotriva Dezastrelor) – compania care va emite poliţele obligatorii pentru locuinţe propun ca nivelul capitalului social minim al acesteia să fie de numai şase milioane de euro, au declarat pentru „Capital“ surse din piaţă.
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor intenţiona ca această companie să aibă o capitalizare de 12 milioane de euro, cifra prevăzută într-un proiect de act normativ. De altfel, membrii Consiliului CSA au discutat, la un moment dat, şi posibilitatea de a impune ca PAID să aibă un capital social chiar mai ridicat, de cel puţin 20 de milioane de euro, pentru ca încrederea proprietarilor de case în companie să fie cât mai mare. CSA este instituţia care emite actele normative ce vor reglementa existenţa PAID şi încheierea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe.
„În general, când vorbeşti despre o companie cu o capitalizare mai subţire, sigur că şi încrederea e mai mică“, spune consultantul financiar Bogdan Baltazar, explicând modul în care funcţionează percepţia clienţilor. În schimb, reprezentanţii asigurătorilor afirmă că nivelul de capitalizare propus iniţial de CSA este exagerat. Argumentul principal: capitalul minim solicitat de legislaţia în vigoare pentru înfiinţarea unei companii care vinde numai poliţe de asigurări generale, inclusiv cele obligatorii RCA, este de numai 12 milioane de lei, echivalentul a mai puţin de trei milioane de euro.
Asigurătorii interesaţi să devină acţionari la PAID au format un grup de iniţiativă pentru a demara constituirea acestei companii. Sumele cu care aceste societăţi pot participa la capitalul viitoarei companii sunt departe de cifra de 12 milioane de euro propusă de CSA. Din această cauză, grupul de iniţiativă propune Comisiei ca PAID să aibă un capital social minim de numai şase milioane de euro.
Concomitent, grupul propune Comisiei să impună şi un nivel minim de participare la capitalul social al PAID în valoare de circa 250.000 de euro. O astfel de contribuţie ar echivala cu un pachet de aproximativ 4% din acţiunile PAID, în cazul în care capitalul social ar fi de şase milioane de euro. Propunerea de impunere a unui pachet minim de acţiuni vine tot pentru a mări capitalizarea PAID: acţionarii mai multor societăţi de asigurare au aprobat participarea acestora numai cu 1%. În această situaţie se află, de exemplu, Generali şi Ardaf. În acelaşi timp, acţionarii altor societăţi au aprobat numai sumele în limita cărora acestea pot participa la capitalul social al PAID.
Actele normative care au fost deja adoptate nu impun un prag minim de deţinere, prevăzând doar că participaţia unui asigurător la PAID poate fi de cel mult 15%. În condiţiile în care o parte din cele 15 companii interesate să formeze PAID au unele reţineri în privinţa acestui proiect, impunerea unei deţineri minime ar putea reduce numărul asigurătorilor care vor intra în cele din urmă în acţionariatul poolului.
Compania ar putea fi înfiinţată la toamnă
Majoritatea asigurătorilor care intenţionează să devină acţionarii PAID trebuie să mai obţină încă o dată aprobarea acţionarilor asupra participaţiei finale. Aceste aprobări urmează să fie date în cursul lunii august, ceea ce înseamnă că bazele PAID ar putea fi definitivate în luna septembrie. Companiile interesate să participe la PAID sunt Astra Asigurări, Asiban, Ardaf, ABC Asigurări, Certasig, Credit Europe Asigurări, Carpatica, City Insurance, Clal, Delta Addendum, Fata Asigurări, Garanta, Generali, Grawe şi Uniqa. După nenumărate amânări, autorităţile şi-au propus ca asigurarea locuinţelor să devină obligatorie de la începutul anului viitor. Vor fi obligaţi să cumpere asigurările inclusiv proprietarii care au încheiat deja poliţe facultative pentru locuinţe.
În general, când vorbeşti despre o companie cu o capitalizare mai subţire, sigur că şi încrederea e mai mică.
Bogdan Baltazar, consultant financiar
Poliţele obligatorii
– vor acoperi numai trei riscuri catastrofice: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren
– pentru apartamente şi vile, poliţele vor costa 20 euro şi vor acoperi suma de 20.000 de euro
– pentru case din chirpici vor costa 10 euro, iar despăgubirea maximă va fi de 10.000 de euro
– trebuie încheiate şi de către proprietarii care au cumpărat deja asigurări facultative pentru locuinţele lor