Autoritatea de Supraveghere Financiară a prezentat ultimele date privind fondurile de pensii private. Cum au evoluat activele la finalul lunii ianuarie 2024?
Creștere pentru activele fondurilor de pensii private
Potrivit datelor furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), fondurile de pensii private obligatorii înregistrează o creștere substanțială a activelor, ajungând la suma de 128,73 miliarde de lei la finalul lunii ianuarie 2024. Acest lucru reprezintă o creștere de 28,5% față de nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului anterior.
Investițiile realizate de aceste fonduri s-au concentrat în proporție de 93% în active românești, majoritatea fiind denominate în lei. Printre acestea, se regăsesc în principal titluri de stat sau acțiuni listate la Bursa de Valori București (BVB).
Contribuțiile încasate în luna ianuarie 2024 au însumat 1,13 miliarde de lei, cu o contribuție medie de 277 de lei per participant. La finalul lunii ianuarie, titlurile de stat au ocupat cea mai mare pondere în cadrul activelor, reprezentând 66% din total, urmate de acțiuni, cu 23,5%, și obligațiuni corporative, cu 5,3%.
Conform ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau în ianuarie 2024 un număr de 8.167.352 de participanți.
Printre fondurile de pensii active în cadrul Pilonului II se numără Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN și Vital.
Fondurile de pensii facultative sunt și ele în creștere
De asemenea, fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 4,82 miliarde de lei, la finalul lunii ianuarie 2024, în creştere cu 28% comparativ cu nivelul înregistrat la aceeaşi dată a anului anterior, mai arată ASF.
„Cele mai multe investiţii au fost efectuate local (96%), majoritatea fiind denominate în lei (90%)”, se menţionează în raport.
Potrivit sursei citate, valoarea contribuţiilor virate în luna ianuarie a fost de 57,7 milioane de lei, în timp ce contribuţia medie a fost 170 de lei.
La finalul lunii ianuarie, titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 3,197 miliarde de lei, respectiv 66,3%. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 1,227 miliarde de lei (25,4%). Obligaţiunile corporative se situau pe locul trei din acest punct de vedere, cu 191,024 milioane de lei, respectiv 4% din totalul activelor, iar fondurile de investiţii însumau 96,4 milioane lei (2%).
Potrivit datelor ASF, fondurile de pensii facultative aveau 717.517 de participanţi în ianuarie 2024.
Pe Pilonul III sunt active următoarele fonduri de pensii: Aegon Esential, Azt Moderato, Azt Vivace, BCR Plus, BRD Medio, Generali Stabil, NN Activ, NN Optim, Pensia Mea şi Raiffeisen Acumulare.