Vești uriașe! Câștigurile celor 7 fonduri de pensii administrate privat (Pilonul II) depășesc de două ori inflația
Vești uriașe! ASF anunță un moment important pentru 8 milioane de viitori pensionari. Vestea se referă la randamentul pozitiv record obținut de cele 7 fonduri de pensii administrate privat (Pilonul II). Datele furnizate se referă la acest an, până la jumătatea lunii septembrie.
Randamentul celor șapte fonduri a depășit de două ori inflația în perioada amintită. Pentru viitorii pensionari, acest lucru se traduce printr-un câștig real în cadrul sistemului de pensii private.
Astfel, potrivit ASF, administratorii celor 7 fonduri de Pilonul 2 au obținut un randament de 10%. Datele sunt valabile pentru perioada 5 ianuarie 2023-15 septembrie 2023. Creșterea este una semnificativă și depășește nu doar media dobânzilor pentru depozite sau randamentele medii ale titlurilor de stat, dar și inflația.
Situația nu este una întâlnită des în România. În perioada 1 ianuarie 2023 până la 31 august 2023, rata inflației a fost de doar 4,9%. Acest lucru indică faptul că sistemul de pensii administrate privat a înregistrat un randament real pozitiv de 5% în aceeași perioadă.
Pentru comparație, merită precizat că media anuală a randamentului real (randamentul nominal-inflație) din cei 15 ani de existență a sistemului este de numai două procente. Drept urmare, nivelul randamentului din acest an nu a mai fost atins de la începuturile sistemului de pensii private românești.
Analiza Autorității de Supraveghere Financiară arată evoluția Valorii Unitare a Activului Net (VUAN)
Indicatorul VUAN (Valoare Unitară a Activului Net) este unul dintre cei mai importanți indicatori din sistemul de pensii administrate privat și reflectă câștigul „curat” obținut de administratori. Câștigul a fost realizat prin plasarea contribuțiilor participanților.
Potrivit Studii Financiare, viitorii pensionari își pot afla valoarea activului prin înmulțirea valorii VUAN cu numărul de unități de fond pe care le dețin. La debutul sistemului, în 2008, VUAN a fost stabilit la 10 lei pentru toate fondurile. Diferența dintre nivelul de azi și cei 10 lei reprezintă câștigul obținut din plasamente.
Această operație vă va oferi o imagine a câștigurilor sau pierderilor obținute din investițiile făcute în cadrul sistemului Pilonului 2 de pensii private. Diferența dintre valoarea VUAN la începutul sistemului și valoarea actuală reflectă modul în care au evoluat investițiile în timp.
Este important de precizat și că fondurile de pensii private au obținut randamente care depășesc inflația și în comparație cu acum un an. În acel moment, creșterea prețurilor era încă înregistrată la niveluri ridicate.
În septembrie-octombrie 2022, fondurile au consemnat randamente foarte scăzute, determinând închiderea anului precedent cu rezultate negative, ceea ce a reprezentat o situație inedită în istoria sistemului.
Vă invităm să consultați evoluția Valorii Unitare a Activului Net (VUAN), de la începutul anului, AICI.