BNR: Creștere a activelor financiare ale administrațiilor publice în trimestrul IV 2024, dar și un necesar mai mare de finanțare
Activele financiare ale administrațiilor publice, raportate la produsul intern brut (PIB), au crescut în ultimul trimestru din 2024 cu 0,5 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului anterior, ajungând la 27,5%, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).
Această evoluție pozitivă a fost influențată în principal de majorarea stocului de numerar și depozite, care a urcat cu 21,3%, atingând un nivel de 7% din PIB. Creșterea s-a produs pe fondul încasării contravalorii titlurilor de datorie emise de Ministerul Finanțelor în trimestrul IV 2024, în special cele denominate în euro.
De asemenea, creditele acordate de administrațiile publice au crescut ușor, până la 2,3% din PIB, în timp ce participațiile și acțiunile în fonduri de investiții s-au menținut constante, la 10,2% din PIB. În schimb, alte conturi de primit, cum ar fi taxe, contribuții și creanțe comerciale, au scăzut cu 0,2 puncte procentuale, ajungând la 7,9% din PIB.
Angajamentele financiare ale administrațiilor publice au înregistrat o creștere semnificativă
Pe de altă parte, angajamentele financiare ale administrațiilor publice au înregistrat o creștere semnificativă, urcând cu 4,9 puncte procentuale și atingând 63% din PIB.
Majorarea a fost determinată în principal de creșterea stocului titlurilor de datorie, care a ajuns la 42,6% din PIB, în urma emisiunilor de obligațiuni lansate de Ministerul Finanțelor atât pe piața internă, cât și pe cea externă, pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.
Totodată, creditele guvernamentale au crescut cu 23,1% față de trimestrul IV 2023, impulsionate de titlurile de stat destinate populației prin programul Tezaur10.
Ca pondere în PIB, acestea au ajuns la 9,1%. Alte conturi de plătit s-au redus cu 0,4 puncte procentuale, până la 10,2% din PIB, în contextul cheltuielilor efectuate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
În ceea ce privește necesarul net de finanțare al administrațiilor publice, acesta s-a majorat la 3,3% din PIB în trimestrul IV 2024, față de 2,1% în perioada similară a anului precedent.
Administrația centrală a înregistrat un necesar net de 2,7% din PIB, administrațiile locale de 0,3%, iar cele de securitate socială au trecut de la o capacitate de finanțare de 0,3% la un necesar net de 0,3%.