Românii care au plecat la muncă în străinătate au trimis în țară, oficial, peste 5,6 miliarde de euro anul trecut, însă în realitate, suma este mult mai mare. Astfel, românii plecați peste hotare rămân cei mai mari ”investitori străini”.
Românii plecați la muncă în străinătate au adus peste 5,6 miliarde de euro în țară
Doar în luna decembrie, românii care au venit acasă de sărbători au lăsat sume uriașe, după cum spune Cristian Dumitrescu, un român care lucrează în Marea Britanie. El spune că în fiecare lună a anului trecut a trimis aproape 2 mii de lire, în timp ce de sărbători a lăsat cash 4 mii de lire în țară.
”În decembrie am mers personal acasă și am lăsat cam 4 mii de lire în România cash. Mai mult decât într-o lună normală, au fost și sărbătorile vă dați seama, trebuie mai mulți bani. Când mergem acasă mergem cu cash la noi pentru a evita taxele și comisioanele la bănci”, informează stirileprotv.ro.
Suma totală care intră în România este mult mai mare
Având în vedere că mulți români procedează la fel ca cel din exemplul anterior, suma totală intrată în România este mult mai mare decât cea anunțată de către autoritățo.
De asemenea, economistul Bogdan Glăvan spune că ”ceea ce vedem noi sunt banii trimiși prin sistem bancar, dar sunt și oameni care pleacă sezonier, care strâng banii acolo și aceste fluxuri nu le vedem. Ei când se întorc acasă se întorc cu acești bani, prin urmare nu descoperim această valoare.
Banii se văd în consum, în momentul în care rudele celor plecați încep să cumpere mașini sau calculatoare atunci aceste produse se văd în creștere PIB. Din păcate prea puțini din acești bani se duc către investiții productive”.
Banca Națională a României arată că cei mai mulți bani au venit din Germania (peste 1,3 miliarde de euro), urmată de Marea Britanie, Italia, Spania, Franța, Statele Unite ale Americii și Austria.
Modalitatea de trimitere a banilor s-a schimbat
De-a lungul timpului, modalitatea de a trimite bani în țară s-a schimbat. În prezent, românii preferă trasferul rapid, cu taxe cât mai mici dacă se poate.
Alina Balatchi, o româncă stabilită în străinătate, spune că ”lla începuturi chiar nu era ușor să trimitem. Trimiteam foarte mult în cash, trimestrial, ulterior au apărut aceste transferurui de bani, nu erau foarte rapide. În prezent trimit lunar către românia prin bancă, sau dacă este o situație de urgenţă trimit metode de transfer rapid”.
În anul 2021, printr-o singură instituție financiară care se ocupă de trasferuri online în sistem rapid, în România au ajuns 316 milioane de euro, o creștere cu 79% față de anul 2020.
Gabriela Simion, reprezentat serviciu bancar, explică: ”495 de euro pe tranzacție. Cei mai mulți bani au fost trimiși de românii din Marea Britanie, aproape 66%, ia în top zece ţări se regăsesc și comunități de români din Germania, Franța, Italia, Belgia”.
De asemenea, sursa anterior menționată scrie că în 2021, banii trimiși de către români în țară au reprezentat 2% din Produsul Intern Brut (PIB).