România este pe drumul cel bun în privința absorbției fondurilor europene

Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat miercuri, 22 martie 2023, că analiza făcută împreună cu mai mulți guvernanți ne arată că „suntem pe drumul cel bun în privința absorbției fondurilor europene puse la dispoziția României prin diferitele instrumente de finanțare”.

Potrivit spuselor sale, peste 8.500 de contracte în valoare de aproximativ 11 miliarde de euro au fost semnate pentru a fi finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar oficialii români au adus clarificările necesare pentru aprobarea celei de a doua cereri de plată în valoare de trei miliarde de euro și continuă programul de reforme pentru pregătirea celei de a treia cereri de plată.

„Pentru #cadrulfinanciar2014-2020, ne apropiem de 80% rata absorbției. Vom asigura cadrul legal necesar astfel încât, până la sfârșitul anului, să ne atingem obiectivul asumat de atragere a minimum 90% din fondurile puse la dispoziția României pentru această perioadă de programare, având în vedere că suntem în al treilea an de complementaritate.

Pregătim foarte serios absorbția pentru fondurile din #cadrulmultianual2021-2027, un volum de finanțare de 46 de miliarde de euro pentru infrastructura de transport, de sănătate, de educație, inclusiv fondurile alocate pentru persoanele și familiile aflate în situație vulnerabile”, a declarat, miercuri, Nicolae Ciucă, potrivit informațiilor transmise pe pagina oficială de Facebook a Guvernului României.

Guvernul României va lansa primele apeluri de proiecte la începutul lunii mai

În prezent, oficialii români completează legislația pentru a finaliza sistemul informatic al fondurilor europene și, începând cu luna mai a acestui an, vor lansa primele apeluri de proiecte pentru acest buget de investiții extrem de important pentru România.

„Este nevoie în continuare de coordonare între ministere și de menținerea dialogului transparent cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a dovedi, încă o data, disponibilitatea și capacitatea Guvernului României de a face reforme și de a asigura investițiile așa cum ne-am asumat prin programul de guvernare”, a adăugat Nicolae Ciucă.

Guvernul României va asigura fondurile necesare pentru tratamentul pacienților cu arsuri grave din București, Timișoara și Târgu Mureș

„Asigurăm, în ședința de astăzi (22 martie 2023), fondurile necesare pentru finalizarea și operaționalizarea celor 3 centre care vor asigura tratamentul pacienților cu arsuri grave la București, Timișoara și Târgu Mureș, continuând finanțarea lucrărilor și după data de 1 ianuarie 2025.

Suplimentăm astfel cu peste 340 de milioane de lei, de la bugetul de stat, sumele necesare pentru construirea clădirilor complexe și operaționalizarea acestor trei unități sanitare, așa cum România și-a asumat și cum societatea așteaptă de mai mulți ani. Aceste sume vin în completarea celor 400 milioane euro, pe care România le-a accesat sub forma a două împrumuturi de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD).

Construirea acestor centre pentru mari arși, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timişoara, a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” Bucureşti şi a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş sunt obiective asumate prin reforma privind sectorul sanitar”, a completat premierul României.