Firmele mici şi mijlocii care au proiecte de extindere sau diversificare a producţiei pot beneficia, în perioada 2008-2013, de finanţări în valoare de peste 376 de milioane de euro. Solicitantul trebuie să demonstreze că este profitabil şi că nu are datorii la stat. Consiliul Concurenţei a avizat, recent, o schemă de ajutor de stat pentru finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Programul va fi implementat de către Ministerul pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii
Firmele mici şi mijlocii care au proiecte de extindere sau diversificare a producţiei pot beneficia, în perioada 2008-2013, de finanţări în valoare de peste 376 de milioane de euro. Solicitantul trebuie să demonstreze că este profitabil şi că nu are datorii la stat.
Consiliul Concurenţei a avizat, recent, o schemă de ajutor de stat pentru finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Programul va fi implementat de către Ministerul pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, va avea două componente şi va fi finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională şi de la bugetul statului. „Alocarea financiară orientativă pe perioada 2007-2013, pentru ambele scheme de investiţii, este de aproximativ 376,25 milioane euro, din care 244,09 milioane sunt pentru investiţii cu ajutor financiar nerambursabil de până în 250.000 de euro, iar 132,16 milioane sunt pentru cele cu grantul cuprins între 251.000 şi 1.500.000 de euro“, a declarat Ovidiu Silaghi, ministrul pentru întreprinderi mici şi mijlocii, comerţ, turism şi profesii liberale.
Cererile de finanţare se vor putea depune la sediul ministerului şi la oficiile teritoriale ale acestuia, după ce vor fi publicate în Monitorul Oficial detaliile referitoare la Programul Operaţional Sectorial – Creşterea Competitivităţii Economice, Axa Prioritară 1. „Vor beneficia de facilităţi un număr de până la 2.000 de întreprinderi mici sau mijlocii, care realizează investiţii iniţiale constând în crearea de noi amplasamente de producţie, extinderea unui amplasament de producţie deja existent, diversificarea producţiei sau schimbarea fundamentală a procesului de producţie“, precizează Gheorghe Oprescu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Categorii excluse
Restricţiile impuse de reglementările Uniunii Europene în domeniul ajutorului de stat exclud de la finanţare, în cadrul acestei scheme, firmele care au activităţi în domeniul pescuitului şi al acvaculturii, pe cele care desfăşoară activităţi legate de producţia primară a unor produse agricole, construcţiile navale, industria cărbunelui şi industria siderurgică, sectorul fibrelor sintetice sau sectorul transporturilor. De asemenea, nu se acordă finanţare în mod special pentru sprijinirea activităţilor de export către terţe state sau către ţările membre ale Uniunii Europene şi nici pentru utilizarea cu precădere a produselor naţionale în detrimentul produselor importate.
Conform reglementărilor UE în ceea ce priveşte ajutorul de stat, companiile care depun cereri de finanţare trebuie să susţină o parte din costurile proiectului. Contribuţia este de minimum 40% în cazul firmelor mijlocii şi de cel puţin 30%, pentru întreprinderile mici. „Beneficiarul facilităţilor trebuie să facă dovada contribuţiei proprii de minimum 30% din valoarea cheltuielilor eligibile, în funcţie de categoria întreprinderii, regiunea unde va fi implementat proiectul şi procentajul ajutorului de stat. Această contribuţie va fi asigurată fie din resursele proprii ale beneficiarului, fie prin finanţare externă (de exemplu, credit bancar), într-o formă liberă de ajutor de stat“, explică Gheorghe Oprescu.
Aprobarea cererii de finanţare este însă condiţionată de obligaţia de a menţine investiţia realizată cu ajutorul de stat în unitatea beneficiară pentru o perioadă de cel puţin trei ani după finalizarea proiectului. În plus, pentru că fondurile sunt destinate cu precădere pentru sprijinul activităţii de producţie, cererea nu se aprobă decât dacă solicitantul face dovada că are drept de folosinţă asupra terenurilor şi a infrastructurii pe care se desfăşoară activitatea. „Pentru a fi eligibil, solicitantul trebuie să aibă în proprietate sau în concesiune terenul şi infrastructura pe care se face investiţia în baza unui contract de concesiune. Contractul de concesiune trebuie să acopere o perioadă de minimum 49 de ani. La data depunerii cererii de finanţare, contractul de concesiune trebuie să mai fie valabil pe o perioadă de minimum zece ani“, adaugă Ovidiu Silaghi.
Pe lângă schema de ajutor de stat destinată stimulării investiţiilor, tot din Fonduri Structurale va fi finanţat în anii viitori un alt program pentru susţinerea activităţii de consultanţă. Ministerul pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale va mai derula, în plus, un program de finanţare cu fonduri de la bugetul de stat în valoare de 100 de milioane de lei pentru stimularea antreprenoriatului.
Gheorghe Oprescu, preşedintele Consiliului Concurenţei
Buget
132 de milioane de euro vor fi alocate între 2008 şi 2013 pentru granturi cu valoarea cuprinsă între 250.001 şi 1,5 milioane de euro. Pentru finanţarea granturilor mai mici de 250.000 de euro, va fi alocat un fond de 244 de milioane de euro.
Cum poţi obţine finanţarea
DOCUMENTE Dosarul cererii de finanţare trebuie să conţină rezumatul proiectului, certificatul constatator emis de Registrul Comerţului, în original şi în termen, cazierul judiciar şi cel fiscal al reprezentantului legal al solicitantului şi copiile situaţiilor financiare depuse la Administraţia Finanţelor Publice, aferente ultimului exerciţiu financiar. De asemenea, trebuie să mai conţină studiul de fezabilitate, planul de afaceri şi, dacă este cazul, o scrisoare eliberată de o instituţie financiară pentru suma ce reprezintă contribuţia proprie. La cerere trebuie anexate şi documente care dovedesc capacitatea solicitantului de a implementa proiectul, cum ar fi CV-urile membrilor echipei de proiect pentru poziţiile ocupate sau fişele de post pentru acele poziţii care nu sunt ocupate la momentul depunerii cererii de finanţare, dar care vor face parte din echipa de proiect.
ELIGIBILITATE Pot beneficia de alocare financiară nerambursabilă întreprinderile mici sau mijlocii, respectiv cooperative, conform Legii nr. 346/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legii nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei. Nu sunt eligibile în cadrul acestei cereri de proiecte microîntreprinderile, organizaţiile neguvernamentale, persoanele fizice şi asociaţiile familiale.
DEPARTAJARE Pentru a fi eligibil, solicitantul trebuie să fi desfăşurat în mod legal activitate economică pe perioada ultimului exercitiu financiar şi să fi obţinut profit din exploatare în ultimul exerciţiu financiar. Nu beneficiază de fonduri firmele care sunt în stare de insolvenţă, faliment ori lichidare şi cele care nu şi-au îndeplinit obligaţiile de plată a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor la bugetul de stat.