Companiile din România, în special IMM-urile, caută tot mai mult alternative la produsele bancare. Piaţa are nevoie de jucători în zona de micro, acolo unde băncile răspund greu sau deloc nevoilor antreprenorilor. Serviciile de factoring şi microcreditare online, pe care Omnicredit le oferă, vin tocmai ca un răspuns la cerinţele din piaţă şi au la bază modele de succes din ţările occidentale.
„Este o piață nouă, noi suntem singurul jucător nebancar, exclusiv online, multiprodus, care facem inclusiv factoring, pe aceast segment al IMM-urilor. Practic, noi oferim soluții de finanțare care rezolvă fluxul de bani necesar pentru funcționarea companiilor și IMM-urilor”, a spus Elisa Rusu, CEO Omnicredit, pentru Capital.
Astfel, România merge pe drumul pe care Polonia l-a început acum 5-6 ani, dezvoltând o industrie de finanțare non-bancară extrem de puternică.
„Ne-am dezvoltat pe acest segment după ce fondul de investiții RC2 a devenit acţionar majoritar. Ne-am inspirat după modelul polonez acolo unde piața de factoring este 12% din PIB, adică de 6 ori mai mare decât la noi. Am ajuns la un volum de 2 milioane de euro din produsele noastre și la câteva sute de clienți. Estimăm că în acest an vom ajunge la un volum total de 5-6 milioane de euro”, a mărturisit Elisa Rusu. Singurul jucător nebancar de pe piața de factoring este și cel mai rapid.
„Oferim microcreditare și factoring. Folosim soluții fintech pentru a da un răspuns rapid, în maxim 2 ore, clienților. Practic, nu refuzăm decât pe cei care au un istoric de probleme cu plățile. În rest, finanțăm și start-up-uri sau începători”, a spus CEO-ul Omnicredit. Avantajele accesării unei astfel de soluții sunt simple. Bani veniți în cont rapid, contra unei dobânzi mici, dacă se calculează lunar. Însă, din păcate, mulţi antreprenori nu ştiu că au această variantă şi nici ce presupune ea exact.
„Cea mai mare problemă este cea legată de educație. Mulți nu înțeleg că factoringul nu este un credit, nu creşte gradul de îndatorare al firmei, ci e o modalitate de a primi bani instant contra transferului sumei de încasat din facturi, către noi. De ce să aștepți să treacă cele 60 sau 90 de zile, până vei avea bani lichizi? Dobânda este undeva la 24% pe an, un pic peste 2% pe lună, ceea ce nu este mult. Suntem mai flexibili decât banca și mult mai rapizi”, a precizat Elisa Rusu.
Piața de factoring a continuat să crească în ultimii doi ani, înregistrând un avans de 11% în 2018, față de anul 2017, depășind astfel nivelul de 5 miliarde de euro. Datele reies din studiul anual al Asociației Române de Factoring (ARF), cu privire la evoluția pieței. Cea mai mare pondere (40%) din volumele derulate prin factoring este realizată de companii cu cifra de afaceri de peste 50 de milioane de euro, 38% de către companii cu cifre de afaceri cuprinse între 5 și 50 de milioane de euro, în timp ce 22% se derulează de către companii de până în 5 milioane de euro, în care intră, în general, sectorul IMM. Reiese clar că în România, factoringul nu este un produs cunoscut și utilizat de micii antreprenori deși este unul dintre cele mai ușor de obținut și utilizat atunci când există o pană de lichidități.