Nicolae Ciucă a reacționat la decizia Comisiei Europene privind PNRR

Potrivit lui Nicolae Ciucă, vestea este cu atât mai gravă cu cât a venit exact în momentul în care aveau nevoie să știe cum să își projecteze bugetul pentru anul 2025.

”Am văzut răspunsul Comisiei Europene pentru cererea de plată numărul 3 din PNRR. Ceea ce a anunţat Comisia astăzi nu este deloc similar cu ceea ce ne-a zis public domnul Ciolacu despre riscul de a pierde bani din PNRR. Cel mai grav este că această veste ne loveşte tocmai când aveam nevoie să ştim cum să proiectăm bugetul pentru anul 2025”, a scris el pe Facebook.

Liderul PNL i-a cerut premierului Marcel Ciolacu să explice, de urgență, ce măsuri va lua pentru ca România să nu piardă cele aproximativ 1,1 miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

”Prim-Ministrul are responsabilitatea de a prezenta un plan foarte clar despre cum îndeplinim jaloanele restante din PNRR. Întrucât cunosc PSD-ul şi pe domnul Ciolacu, mi-aş dori să nu amâne măsurile necesare pentru a nu pierde banii europeni, aşa cum a fost înţelegerea atunci când aveam dialog”, a conchis acesta.

Comisia Europeană a suspendat parțial plățile către România

Comisia Europeană (CE) a decis suspendarea parțială a plăților către România din cauza neîndeplinirii reformelor esențiale în șase domenii cheie din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceste domenii includ guvernanța corporativă, investițiile în infrastructura de transport și regimul fiscal destinat microîntreprinderilor.

Guvernul României dispune de o lună pentru a oferi CE informații actualizate despre progresul în realizarea acestor reforme. Dacă, după primirea acestui răspuns, CE va menține aceeași poziție, România va avea la dispoziție încă șase luni pentru a aborda problemele semnalate.

Comisia Europeană (CE) a oferit o evaluare preliminară pozitivă pentru șase ținte și 62 din cele 68 de obiective asociate celei de-a treia cereri de plată a României, care se ridică la suma de 2 miliarde de euro (fără prefinanțare). Aceasta face parte din Mecanismul de redresare și reziliență, integrat în programul NextGenerationEU.

Cea de-a treia cerere de plată include etape esențiale pentru 37 de reforme și 17 investiții care vor aduce beneficii atât cetățenilor, cât și firmelor din România. Aceste schimbări vizează multiple domenii, printre care tranziția ecologică și digitală, transporturile durabile, renovarea energetică, sistemele fiscale și de pensii, mediul de afaceri, mobilitatea urbană, turismul și cultura, sănătatea, reformele sociale, buna guvernanță, precum și gestionarea resurselor de apă, deșeurilor și pădurilor. Mai multe puteți citi aici.