Angajații trebuie să primească mai mulți bani dacă lucrează în afara programului de lucru normal. Codul Muncii prevede că această muncă trebuie să fie compensată. În caz contrar, angajatorii vor fi sancționați.

Angajații care lucrează în afara programului trebuie să primească mai mulți bani

Codul Muncii oferă o definiție clară pentru orele suplimentare. Este vorba despre munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru, precum şi munca prestată în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal şi în alte zile în care, în conformitate cu legea, nu se lucrează.

Aceasta trebuie compensată în mod obligatoriu prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

Angajatorul este obligat să ofere sume de bani suplimentare

Potrivit legii, angajatorul este obligat să ofere sume de bani suplimentare, dacă acordarea orelor libere nu este posibilă.

Legea este clară în această privință. Astfel, plata din luna următoare trebuie să conțină un spor de 75% din salariul de bază.

„În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă, munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru va fi plătită în luna următoare cu un spor de 75% din salariul de bază”, este scris în Codul Muncii.

Orele suplimentare trebuie efectuate în limita unui număr maxim

Există o regulă și cu privire la orele suplimentare. Acestea trebuie efectuate în limita unui număr maxim.

Mai precis, legea prevede că nu trebuie depășit numărul de 360 de ore.

„Plata muncii se poate face numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de şeful ierarhic în scris, fără a se depăşi 360 de ore anual”, arată legea din România.

De asemenea, angajatorii trebuie să aprobe munca suplimentară înainte ca acestea să fie efectuată.

salariu, bani, angajat
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Depășirea temporară a programului de lucru trebuie să fie compensată prin acordarea ulterioară a unui timp liber

Un alt aspect important este că depășirea temporară a programului de lucru trebuie să fie compensată prin acordarea ulterioară a unui timp liber.

„Depăşirea programului de lucru astfel aprobat se poate face numai temporar, fiind obligatorie compensarea cu timp liber corespunzător”, mai arată legea.

Angajatorii care nu respectă aceste reguli vor fi sancționați

Trebuie menționat că angajatorii care nu respectă aceste reguli vor fi sancționați. Ei riscă amenzi substanțiale din partea organelor competente.

Potrivit legii, contractele angajaților trebuie să fie explicite în acest sens pentru evitarea unor astfel de situații.