Anumiți pensionari ar putea rămâne cu mai mulți bani în buzunar. Totul are legătură cu majorarea plafonului peste care se impozitează pensiile românilor. Coaliția trebuie să ia o decizie în acest sens.
Pensionarii care pot primi bani pe cardul de energie
Din nou, există tensiuni între liderii coaliției de guvernare. În timp ce premierul Marcel Ciolacu declară că începând cu 1 septembrie se va ajusta plafonul pentru impozitarea pensiilor românilor, Nicolae Ciucă afirmă că nu este conștient de o astfel de inițiativă.
Ministerul Finanțelor este deja implicat în elaborarea un proiect de calcul. Conform surselor guvernamentale, există două variante în curs de analiză.
În ciuda numeroaselor întâlniri ale coaliției în ultima perioadă, pare că social-democrații nu au comunicat conducerii Partidului Național Liberal această măsură.
De la 1 septembrie, se va adopta varianta recalculării pensiilor românilor. Tot atunci vor începe și discuțiile cu privire la implementarea unui nou prag de impozitare.
Cum sunt impozitate pensiile în România?
În prezent, pensiile sub 2.000 de lei sunt scutite de impozitare. Suma care depășește 2.000 de lei în cazul pensiilor este supusă impozitării.
Totuși, se dorește ca acest plafon să crească până la 3.000 de lei.
Mai multe variante sunt în curs de analiză atât în cadrul coaliției de guvernare, cât și la Ministerul de Finanțe.
Cum va fi acoperită diferența dintre praguri?
Prin urmare, modificarea pragului de la 2.000 la 3.000 de lei implică o diferență de 1.000 de lei care trebuie să fie gestionată în diverse moduri.
În absența scutirii de impozitare, trebuie să fie găsite alternative, precum deduceri fiscale sau un sistem de bonificații.
Ar însemna să opereze într-un mod similar cu sistemul anterior. Mai precis cu cel destinat românilor cu pensii mici. Astfel, ei ar putea primi o parte din sumă pe cardurile de energie sau pe alt tip de card.
Plafonul pensiilor neimpozabile trebuie să fie sustenabil
Premierul Marcel Ciolacu subliniază că plafonul pentru pensiile neimpozabile trebuie să fie stabilit într-un mod sustenabil și previzibil.
„O societate se comportă și este sustenabilă pe o perioadă lungă de timp când politicul nu intervine în funcție de ceva subiectiv. Să vină de la INS, ca la salariul minim”, a spus, miercuri, premierul Marcel Ciolacu.
El a mai spus că dorește să creeze un mecanism asemănător salariului minim european.
„Eu vreau ca statul român să fie sustenabil și predictibil. Acest lucru, dacă doriți să purtăm discuția pe colțul mesei și când e an electoral sau când cineva dorește să iasă cu ceva favorabil oamenilor, vine și spune, domnule mărim.
Eu vreau să creez un mecanism, la fel ca la salariul minim european, fiindcă o societate se comportă și este sustenabilă pe o perioadă lungă de timp când politicul nu intervine în funcție de ceva subiectiv”, explică şeful Guvernului.
El subliniază că atunci când s-a decis plafonul de neimpozitare pentru pensiile sub 2.000 de lei, s-au luat în considerare nivelul de putere de cumpărare, inflația și creșterile de prețuri din acea perioadă.
„Nu am avut criză energetică. Deci, trebuie în funcție de puterea de cumpărare, acest mecanism să funcționeze singur, nu să vină un prim-ministru care să spună: m-am gândit eu să vă măresc. Nu. Vine de la INS, e statistic, ca la salariul minim.
Să nu mai decidă Guvernul, împreună cu patronatele, sindicate. E un mecanism. Indiferent dacă faci o reformă fiscală, dacă nu închizi întreg lanțul în ceea ce privește sustenabilitatea și predictibilitatea, nu faci nimic”, încheie premierul Ciolacu.