„La ora actuală, deşi România deţine rezerve de gaz extrem de importante, doar 35% din populaţia României este conectată la reţelele de gaz natural. Pentru comparaţie, Ungaria – care nu se compară cu România în materie de rezerve de gaz – are racordată la reţeaua de gaz peste 90% din populaţie.
Din cauza faptului că multe gospodării ale populaţiei nu sunt racordate la reţeaua de gaz, apelează la sisteme de încălzire cu lemn sau alte sisteme care nu sunt eficiente, au costuri mari, poluează şi creează foarte multe probleme cetăţenilor, în exploatare. Obiectivul nostru este de a extinde reţeaua de gaz, de a susţine autorităţile locale să înfiinţeze distribuţii de gaz pe raza localităţilor”, a spus premierul.
Se dau bani pentru racordarea la gaze
Ludovic Orban efectuează sâmbătă o vizită în judeţul Suceava. El este însoţit de ministrul Agriculturii, Adrian Oros, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, şi ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.
Premierul Ludovic Orban a declarat sâmbătă că România va aloca, în următorii şapte ani, un miliard de euro, din fonduri europene, pentru proiecte care vizează înfiinţarea de distribuţii de gaz la nivelul localităţilor, permiţând dublarea numărului de gospodării racordate.
„Din fonduri europene vom aloca un miliard de euro, în următorii şapte ani, pentru finanţarea proiectelor de înfiinţare de distribuţii de gaz în localităţile României. Pe exerciţiul 2014 – 2020 suntem pe punctul de a obţine aprobarea Comisiei Europene pentru alocarea unei sume de 200 de milioane de euro pentru aceste obiective de investiţii. Apelul de proiecte va fi lansat cel târziu în data de 1 august, în funcţie de momentul în care vom primi aprobarea de la Comisia Europeană pentru acest program de finanţare a distribuţiei de gaz. Restul de 800 de milioane din miliardul pe care l-am alocat vor fi prevăzuţi în bugetul pe care îl va avea România din bugetul Uniunii Europene pe exerciţiul financiar multianual 2021 – 2027. Prin această alocare, obiectivul nostru este să dublăm, cel puţin să dublăm, numărul gospodăriilor din România care sunt racordate la reţeaua de gaz”, a spus premierul, care a participat la punerea în funcţiune a reţelei de gaze naturale în comuna Moara din judeţul Suceava.
Prim-ministrul a subliniat că aceste proiecte vor fi extrem de importante nu doar pentru gospodării, ci şi pentru localităţi, deoarece racordarea la reţeaua de gaze va reprezenta un argument pentru realizarea de investiţii.
El a menţionat că este necesară şi o „creştere semnificativă a investiţiilor Transgaz” în realizarea de magistrale care să ducă reţeaua principală de gaz în diverse zone ale ţării.
„În cursul zilei se va preda amplasamentul şi va începe lucrarea de extindere a magistralei pe traseul până la Vatra Dornei. Obiectivul Transgaz este de a închide inelul, de a asigura legătura paralel cu frontiera nordică a României, între magistrala de vest, din zona Satu Mare, şi Suceava. Deja este în studiu de fezabilitate tronsonul până la Vatra Dornei – Cârlibaba. De asemenea, pe partea cealaltă a munţilor intră în execuţie tronsonul până la Sighetu Marmaţiei şi urmează să se realizeze de la Sighetu Marmaţiei până la Borşa. Deci practic se va închide inelul pe zona de nord. Acesta este obiectivul. Transgaz va finanţa aceste investiţii importante”, a spus Orban.
Sursă: INQUAM Octav Ganea