Statul pregătește o schemă de minimis pentru companiile nebancabile
Mihai Precup, secretar de stat în Cancelaria Prim-Ministrului și președinte al Consiliului Interministerial pentru aplicarea politicii în domeniul ajutorului de stat, a avansat ideea privind o schemă de minimis. Aceasta ar avea menirea să ajute cele peste 280.000 de companii din România considerate nebancabile din cauza capitalurilor proprii negative.
Această inițiativă vine ca răspuns la provocările cu care se confruntă mediul de afaceri și are ca obiectiv sprijinirea investițiilor în aceste firme pentru a le ajuta să devină sustenabile și bancabile.
„Anul trecut a fost un an record, cu peste 4 miliarde de euro investiți direct în economia României. (…) Din aproape 900.000 de companii, peste 280.000 sunt companii cu capitaluri proprii negative, vorbim de câteva miliarde de euro bani care lipsesc din bilanțul companiilor. Dacă ne uităm mai atent, 80% dintre ele au fonduri negative până în 200.000 de lei.
Cred foarte tare că am putea gândi o schemă de minimis pentru a susține investițiile acestor companii. Statul nu poate interveni direct în capitalul lor, dar putem oferi o schemă de minimis, astfel încât să stimulăm compania să facă investiții”, a explicat Precup în cadrul conferinței RoInvest.
Această schemă de minimis propusă ar funcționa prin dublarea contribuției antreprenorului, statul oferind un sprijin financiar egal cu suma investită de antreprenor în companie, ceea ce ar stimula investițiile și ar ajuta firmele să își redreseze bilanțurile.
Mihai Precup a punctat că „în toate ședințele Comitetului de supraveghere macroprudenţială de la BNR concluzia univocă a fost că bancarizarea e scăzut la nivel național, companiile cu capitaluri proprii fiind una dintre marile provocări”.
Ajutoare de stat de două miliarde de euro pentru companiile mari
Mihai Precup a anunțat, de asemenea, că Guvernul pregătește ajutoare de stat în valoare de aproape două miliarde de euro pentru marile companii din domeniul industrial. Acest sprijin este menit să încurajeze investițiile strategice și să consolideze economia României pe termen lung.
Un al treilea pachet de măsuri anunțat de Precup se referă la sprijinirea companiilor care produc materii prime pentru domeniul industrial. Aceste investiții sunt esențiale pentru a întări sectorul industrial românesc și pentru a asigura o producție stabilă și sustenabilă, capabilă să răspundă cerințelor pieței interne și internaționale.
„Dacă vrem să avem un impact direct asupra economiei naționale, clar, ajutând companiile mari vom avea rezultate directe”, a subliniat Precup.