Bani pentru plafonarea prețurilor la energie. Guvernul a aprobat alocarea a 335 de milioane de lei

Sursă: Facebook, Guvernul României

Guvernul a aprobat alocarea a 335 de milioane de lei pentru plafonarea și compensarea prețurilor la energie. Detalii privind demersul Executivului au fost date de purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, alocarea a 335 de milioane de lei, bani proveniţi din impozitul pe veniturile suplimentare obţinute de titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore şi onshore de adâncime, pentru a sprijini măsurile privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie.

Informațiile pe acest subiect au fost oferite de purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Guvernul a aprobat astăzi, prin hotărâre, alocarea de fonduri rezultate din colectarea impozitului asupra veniturilor suplimentare în contul special prevăzut de Legea 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore şi onshore de adâncime”, a spus Dan Cărbunaru.

El a menționat că este vorba de 335 de milioane de lei din impozitul pentru aceste venituri suplimentare pe care titularii de acorduri petroliere le-au înregistrat şi pe care l-au plătit.

Banii, folosiţi pentru sprijinirea atât a clienţilor din piaţa de energie electrică sau gaze naturale

Dan Cărbunaru, a mai arătat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, că aceşti bani vor fi folosiţi pentru sprijinirea atât a clienţilor casnici, cât şi noncasnici, clienţi finali din piaţa de energie electrică sau gaze naturale. Ei vor fi folosiți şi pentru aplicarea compensărilor către furnizori care trebuie să livreze energie electrică şi gaze naturale clienţilor finali la un preţ inferior costurilor pe care le practică.

„Aşadar, există resurse, atât pentru a susţine măsurile pentru cetăţenii vulnerabili, (…) dar şi susţinerea mecanismului în sine, pentru a gestiona acest mecanism de compensare în raport cu furnizorii care îşi asumă o diferenţă de cost”, a completat Cărbunaru.

Economia românească, a 19-a cea mai complexă și sofisticată economie din întreaga lume

De altfel, în această ședință de Guvern, premierul României, Nicolae Ciucă, a vorbit despre progresul economic al țării noastră, precizând că economia românească a devenit a 19-a cea mai complexă și sofisticată economie din întreaga lume.

El a arătat că, potrivit unui studiu al departamentului Economic al Academiei Harvard, se confirmă că România a devenit a 19-a cea mai complexă și sofisticată economie a lumii și are potențial să continue să crească în acest clasament și până în 2030 rezultatele să o împingă undeva în primele zece.

În opinia sa, acest lucru este o recunoaștere care trebuie adresată tuturor cetățenilor României și mediului de afaceri și trebuie să recunoaștem că în continuare este nevoie de măsuri pentru sprijinirea capitalului românesc.