Cei cu venituri mici vor beneficia de subvenții pentru plata facturilor și după 1 aprilie 2025

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că cei cu venituri mici vor beneficia de subvenții pentru plata facturilor și după data de 1 aprilie 2025, când expiră perioada de plafonare a prețurilor. Potrivit spuselor sale, Guvernul României se străduiește ca prețurile să nu explodeze de la 1 aprilie 2024.

El și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Simona Bucura-Oprescu, vor stabili lista beneficiarilor pentru că, acum, „dacă ai un apartament gol lângă Parcul Herăstrău sau în zona Primăverii și nu ai consum, primești același sprijin de la statul român ca și când ai fi familie cu doi copii, cu venit minim, și faci economie la lumină și ai un consum sub 100 kWh/lună.”

simona bucura oprescu
Simona Bucura-Oprescu (SURSA FOTO: Camera Deputaților)

„Ne străduim să nu se întâmple asta. Pe de-o parte să încurajăm furnizorii, pe cei care ne trimit facturile acasă, care achiziționează energia electrică pe care ulterior le-o furnizează nouă, să cumpere din timp această energie electrică, nu să stea pe bursă, pentru că bursa fluctuează, se pot întâmpla multe lucruri de la o zi la altă. Și pentru consumatorii vulnerabili, acele persoane care realmente nu își pot plăti facturile la finalul luni să avem măsuri țintite de sprijin.

Din vârful crizei energetice și până astăzi, România a subvenționat în funcție de nivelul de consum, știți că dacă într-o lună de zile ai în total sub 100 kWh, plătești acel maxim de 0,68 de lei pe kWh. Dacă ai peste 300 kWh, plătești 1,3 lei pe kWh, deci dublu. Și atunci ideea e așa, să subvenționăm acele familii care au venituri mici, nu neapărat un consum mic”, a declarat el, vineri seară, în cadrul emisiunii TV „LIVE” de pe Digi24.

Sebastian Burduja
Sebastian Burduja (SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja)

România nu este eficientă energetic

Cu o zi în urmă, el a vorbit despre importanța eficienței energetice și problematica risipei de energie din România. Se pare că, din punct de vedere al eficienței energetice, România se confruntă cu mari provocări. Cele mai semnificative pierderi sunt înregistrate la nivelul locuințelor. Aceste pierderi se datorează în mare parte lipsei de izolație adecvată și a tehnologiilor învechite utilizate în construcția clădirilor.

De aceea, el a analizat implementarea unui tarif diferențiat pe oră, similar cu cel din alte țări avansate din Europa. Mai multe detalii AICI.