Așadar, fermierii care au solicitat sprijinul cuplat pentru soia la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) trebuie să aibă în vedere mai multe informații. Au intervenit modificări în actele doveditoare.

Au intervenit modificări la plata subvenției APIA de 195 euro/ha

Cuantumul acestei subvenții, aferent anului 2023, este de 195 euro/ha, conform regulilor stabilite de agenție. Amintim că sprijinul cuplat pentru venit-soia (n.red. intervenția PD-09) se acordă fermierilor care îndeplinesc mai multe condiții de eligibilitate. Este vorba despre următoarele:

  • fermierii trebuie să fie beneficiari BISS;
  • fermierii trebuie să utilizeze o suprafață agricolă localizată pe teritoriul României, identificabilă în Sistemul integrat de administrare și control (IACS);
  • fermierii trebuie să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha și cu o suprafață a parcelei agricole de cel puțin 0,3 ha;

Modificările intervenite recent sunt următoarele:

„Fermierii dovedesc valorificarea pe bază de contract de vânzare, însoțit de factura/facturile de livrare a producției și/sau bonul fiscal și/sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, a unei producții minime anuale de 1.300 kg boabe soia/ha, recoltată la maturitate, către unități de procesare autorizate/înregistrate la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor; și/sau fac dovada utilizării acesteia în consumul propriu la nivelul fermei pentru hrana animalelor deținute, înscrise în BND, și/sau a păsărilor, situație în care prezintă dovada că la nivelul fermei dețin animale, respectiv păsări; și/sau fac dovada utilizării acesteia la nivelul fermei pentru procesare în vederea obținerii produselor derivate, situație în care fermierul prezintă dovada calității de procesator; și/sau fac dovada valorificării pe bază de contract de vânzare a mărfii. În cazul loturilor semincere, fac dovada livrării către menținătorul sau deținătorul soiului a cantității minime de 1.300 kg/ha sămânță, pe bază de aviz de expediție; și/sau cantitatea minimă de 1.300 kg/ha se livrează către terții ale căror exploatații sunt situate pe teritoriul național, pe bază de factură și/sau bon fiscal și/sau pe baza filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol”, potrivit Agroinfo.

subventie, fermieri, bani, APIA, agricultura
SURSA FOTO: Pexels

Scopul BISS este de sprijinire a veniturilor agricole în vederea realizării viabilității fermelor

Potrivit APIA, scopul BISS (n.red. sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității) este de sprijinire a veniturilor agricole în vederea realizării viabilității fermelor prin acordarea unei plăți anuale decuplate de producție pe hectarul eligibil declarat de fermierul activ.

BISS contribuie la stabilitatea relativă a veniturilor agricole, reducând volatilitatea acestora și la creșterea rezilienței fermierilor în condițiile actuale geopolitice și climatice.

În perioada 2023-2027, România va aplica intervenția BISS pentru o suprafață de 9.697.000 ha.

România beneficiază de fonduri pentru agricultură de la Uniunea Europeană

Amintim că România beneficiază de fonduri pentru agricultură de la UE sub forma de plăţi directe pe suprafaţă.

Plăţile directe reprezintă sprijinul acordat de Uniunea Europeană agricultorilor din România în condiţiile în care aceştia sunt eligibili şi înaintează o cerere de plată pe suprafaţă.

Condiţiile de eligibilitate sunt:

  • utilizarea unei suprafeţe de teren agricol mai mare sau egală cu 1 ha formată din parcele mai mari de 0,3 ha;
  • menţinerea terenului respectiv în bune conditii agricole şi de mediu (respectare GAEC-uri).