Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Anunțul făcut de către Marcel Ciolacu
Vineri, premierul Marcel Ciolacu a anunțat demararea procedurilor de despăgubire pentru fermierii afectați de secetă, care vor fi gestionate prin APIA și instituțiile subordonate. Termenul limită pentru completarea proceselor verbale de calamități este 15 septembrie.
După ce a vizitat, alături de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, sistemul de irigații SPA Nămoloasa, Marcel Ciolacu a subliniat că seceta este severă, în special în regiunile sud și est ale țării, afectând aproximativ două milioane de hectare. Premierul a adăugat că a avut deja o discuție preliminară cu ministrul Finanțelor și ministrul Agriculturii pentru a revizui prioritățile din bugetul Ministerului Agriculturii, care reprezintă cel mai mare buget post-decembrist.
„În acest moment, începe o procedură care se va desfășura prin APIA și prin toate instituțiile subordonate”, a precizat Ciolacu.
Conform ministrului Agriculturii, termenul limită pentru finalizarea proceselor verbale de calamități este 15 septembrie, așa cum prevede un ordin de ministru.
„Noi vorbim de culturile actuale, nu de cele din toamnă. Eu cred că este o reacție cât se poate de rapidă. Nu a existat niciun an când au fost calamități și procesele verbale pentru culturile de primăvară nu au fost încheiate întotdeauna la sfârșitul lunii noiembrie și despăgubirile nu au fost achitate în anul următor. Efortul pe care îl facem aici, astăzi, și Guvernul României este să plătim aceste despăgubiri pentru culturile de primăvară, înainte ca fermierii să înceapă să-și însămânțeze noile culturi. Cel mai important este că, de fapt, creăm un ritm, un ritm pe care nimeni altcineva de acum încolo nu-și va mai permite să-l modifice. Este un ritm accelerat care va deveni o permanență, a explicat Ciolacu.
Referitor la verificarea utilizării fondurilor acordate fermierilor, Ciolacu a evidențiat că se vor face verificări de către Ministerele de resort.
A crescut suprafața irigabilă
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, în comparație cu anul trecut, Guvernul a extins suprafața irigată de la 750.000 de hectare la 1,6 milioane de hectare. El a subliniat că România nu întâmpină probleme în ceea ce privește securitatea alimentară. Premierul a menționat că ar fi fost de mare ajutor dacă s-ar fi alocat sume din PNRR pentru aceste investiții, nu doar sume scoase din PNRR, indicând că ar fi necesare cel puțin 3 miliarde de euro. De asemenea, a anunțat că va propune Ministerului Finanțelor să aloce fonduri pentru investiții multianuale, cu scopul de a crește suprafața irigabilă.
După ce a vizitat, alături de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, sistemul de irigații SPA Nămoloasa, premierul a remarcat că seceta acută afectează în special regiunile sud și est, având un impact asupra a aproximativ două milioane de hectare.
Cel mai mare buget pentru agricultură
Premierul a adăugat că a avut o discuție preliminară cu ministrul Finanțelor și cu ministrul Agriculturii pentru a revizui prioritățile din bugetul Ministerului Agriculturii, care este cel mai mare buget post-decembrist.
”Cred că avem, faţă de anul trecut, până acum, dublul plăţilor directe din bugetul de stat iar cu ceea ce venim acum, pentru calamităţi, pentru cele două milioane de hectare, aproape triplăm suma din bugetul de stat”, a completat Ciolacu, arătând că zona este calamitată deja la al treilea, al patrulea şi al cincilea an şi de aceea trebuie venit cu investiţii.
Şeful Executivului a afirmat că „capacitatea României de irigare este de până la 2,7 milioane de hectare din cele aproximativ 7 milioane”. Premierul Ciolacu a adăugat că, „faţă de anul trecut, au început cu irigaţii pe 750.000 de hectare şi au ajuns în prezent la 1,6 milioane de hectare irigate”.
Ciolacu a menţionat că „din cei 4.000 de km de canal irigabil, au fost reabilitaţi 2.600 de km” și a subliniat necesitatea găsirii unor soluţii pentru extinderea sistemului.
Premierul a precizat că „la 1,6 milioane de hectare irigate, România nu are nicio problemă în ceea ce priveşte securitatea alimentară”.
El a adăugat că „ar fi fost de mare ajutor să avem sume prevăzute în PNRR, nu scoase din PNRR, cel puţin 3 miliarde de euro, cum am planificat. (..) Vom propune Ministerului Finanţelor să alocăm aceste investiţii multianuale pentru a extinde numărul de hectare care pot fi irigate”.