A fost făcut un anunț oficial referitor la modificările aduse Registrului Agricol, un instrument esențial pentru fermieri, folosit pentru a dovedi la APIA că lucrează terenurile pentru care primesc subvenții. Registrul agricol este întocmit pe o perioadă de cinci ani, iar datele sunt actualizate anual de autoritățile administrației publice locale.
Registrul Agricol pentru perioada 2025-2029, actualizat
În cadrul ședinței Guvernului de joi, 12 decembrie, a fost aprobat un act normativ privind actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029, conform unui comunicat emis de Ministerul Agriculturii.
Potrivit sursei citate, având în vedere că, după 31 decembrie 2024, formularele Registrului Agricol 2020-2024 nu vor mai putea fi utilizate, a fost necesară adoptarea unui nou act normativ care să reglementeze atât registrul agricol pentru perioada 2025-2029, cât și formularele corespunzătoare.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) subliniază că pentru o bună implementare a activității, primarii din comune, orașe și municipii trebuie să ia măsuri pentru tipărirea noului Registru Agricol pe suport de hârtie sau, după caz, să asigure funcționarea sistemului electronic de gestionare a acestuia, utilizând noile formulare.
Datele completate în formulare vor fi folosite de către Institutul Național de Statistică, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Finanțelor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, dar și de alte instituții.
Aceste date sunt, de asemenea, folosite în cadrul procedurii de verificări încrucișate realizate de APIA, pentru a asigura acordarea corectă a schemelor de sprijin destinată producătorilor agricoli.
Conform comunicatului emis de MADR, actul normativ aprobat astăzi permite înregistrarea datelor referitoare la gospodăriile populației, societățile și asociațiile agricole, precum și la orice alte persoane fizice sau juridice care dețin terenuri în proprietate, folosință sau concesiune, și/sau animale.
În noul Registru Agricol au fost incluse și reglementări referitoare la înregistrarea suprafețelor piscicole utilizate temporar de fermieri ca terenuri agricole, în conformitate cu legislația europeană în vigoare.
Bani pentru crescătorii de oi și capre
În altă ordine de idei, amintim că acești fermieri vor beneficia de un sprijin binevenit. Mai exact, crescătorii de oi și capre vor primi plata tranșei a doua a subvențiilor pentru sprijinul cuplat, iar această sumă va fi virată în conturile lor în două moduri diferite, în funcție de situația lor specifică, conform agrointel.ro.
Începând cu 2 decembrie, APIA a început plățile finale pentru schema de subvenții. Astfel, fermierii vor primi fie diferența de 30% față de avansul deja acordat, fie întreaga sumă, în cazul celor care nu au beneficiat de avans. Mai multe puteți citi aici.