Potrivit unui comunicat al Bancii Mondiale, suma prevazuta pentru SAC-III este de 30 de milioane de dolari, finantare care va fi acordata pe o perioada de 40 de ani, cu un termen de gratie de zece ani si la o rata a dobanzii de 0,75%. Creditul pentru proiectul de investitii si servicii rurale, in valoare de 10,5 milioane de dolari, beneficiaza de conditii similare. „Dupa aceasta hotarare vom putea negocia granturi cu donatorii externi si, ceea ce este foarte important, restructurarea datoriei externe”, a spus primul-ministru Vasile Tarlev. El a considerat aprobarea celor doua credite drept un „cadou” facut Republicii Moldova.

Profit la BRD

Banca Romana pentru Dezvoltare – Group Societe Generale a inregistrat, in primul trimestru al acestui an, un profit net de 505,39 miliarde lei, in crestere cu 47% fata de rezultatul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Bursa de Valori Bucuresti. La nivelul rezultatului brut, BRD a inregistrat un profit de 586,58 miliarde lei, pentru care a platit un impozit de 81,1 miliarde lei, reprezentind o cota de 13,8%. Calculat in dolari, profitul net al bancii a crescut in primul trimestru, in raport cu primele trei luni din 2001, cu peste 25%. „Suntem in graficul bugetului pe 2002. Avem crestere in valoare reala atat la resurse, cat mai ales la creditari. Suntem sensibili la dorinta de crestere a creditarii. Poti fi sensibil la cerinta de crestere a creditarii, dar putem sa garantam ca nu se face din comanda politica, ci prin identificarea afacerilor viabile, avand in vedere toti factorii de risc”, a declarat presedintele BRD, Bogdan Baltazar.

Fonduri pentru intreprinzatorii mici si mijlocii

Guvernul doreste ca Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) sa aiba, in 2006, un capital social de 1.000 de miliarde de lei, sumele alocate in acest an de la buget pentru suplimentarea capitalului institutiei urmand sa atinga 144 miliarde de lei, a declarat premierul Adrian Nastase, la lansarea oficiala a IMM. Activitatea Fondului, la care statul este actionar fondator prin Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (MIMMC), va fi emiterea de garantii financiare pentru intreprinderile din acest segment care solicita credite pentru investitii, dar nu indeplinesc conditiile de garantare cerute de bancile comerciale. Potrivit premierului, sectorul intreprinderilor mici si mijlocii are o deosebita semnificatie sociala si economica. Adrian Nastase a declarat ca Fondul de garantare a creditelor isi propune sa rezolve „principala vulnerabilitate” a proprietarilor de intreprinderi mici si mijlocii, si anume accesul la finantare. „Persoanele cu entuziasm antreprenorial si-au pus in joc economiile, dar atragerea de capital din afara cercului restrans reprezentat de familie si prieteni a fost foarte dificila”, a mentionat Nastase.

Iertari de datorii pentru LUKoil

Societatile LUKoil Black Sea Romania si Petrotel LUKoil au fost scutite de la plata majorarilor de intarziere in valoare de peste 92,5 miliarde de lei, aferente platilor restante privind accizele si taxa pe valoarea adaugata catre bugetul de stat, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 92/2002. Facilitatile fiscale vizeaza restantele neachitate pana la data de 1 iunie a acestui an si insumeaza 81,8 miliarde de lei la accize si 10,7 miliarde lei la TVA. De asemenea, societatile respective vor beneficia de amanarea la plata pe o perioada de cinci ani a majorarilor calculate pana la data achitarii integrale a accizelor esalonate la plata. Achitarea restantelor poate fi realizata prin plata efectiva sau prin compensare cu TVA de rambursat sau impozit pe profit platit in plus, se precizeaza in ordonanta.

12% din romani au acces la Internet

Ponderea persoanelor care au acces la Internet in totalul populatiei Romaniei, in varsta de 15 ani si peste, este de 12%, respectiv peste 2,1 milioane de utilizatori, reiese dintr-un studiu realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei si Pietei (CSOP). Potrivit autorilor studiului, pentru cea mai mare parte a populatiei accesul la Internet este foarte scump, iar pretul calculatoarelor personale este ridicat in raport cu veniturile medii ale utilizatorilor casnici, ceea ce limiteaza numarul celor care au acces la Internet. Pe grupe de varsta, persoanele sub 20 de ani detin cea mai mare pondere in totalul utilizatorilor de Internet – 32%, urmate de segmentul populatiei cu varsta cuprinsa intre 20 si 29 ani – 25%. La polul opus, utilizatorii de Internet cu varsta intre 40 si 59 ani utilizeaza Internetul in proportie de 4%, iar peste 60 de ani – 1%. Referitor la locul de utilizare, persoanele intervievate au raspuns ca acceseaza Internetul in proportie de 6% in Internet cafe-uri sau altundeva, 3% la locul de munca si domiciliu si 2% in unitatile de invatamant.

Proiect de 700 de milioane dolari

Ministrul industriei si resurselor, Dan Ioan Popescu, a anuntat posibilitatea efectuarii unor investitii in valoare de 700 de milioane de dolari, prin crearea unui complex energetic care sa cuprinda exploatarea miniera precum si centrala din Rovinari. „Analizele pentru complexul de la Rovinari sunt in derulare, dar estimarile noastre arata ca acesta ar putea functiona pe baza unei productii de pana la 14 milioane de tone de lignit anual, pe existenta a patru grupuri de cate 330 de MW din centrala, precum si pe constructia unui grup nou de 400 sau 600 MW”, a precizat Dan Ioan Popescu, aflat intr-o vizita la Termocentrala Rovinari. Popescu a estimat ca pretul energiei electrice realizate in urma formarii acestui complex va fi de pana la 24 de dolari/MW. El a aratat ca investitiile in acest complex ar putea fi realizate prin colaborarea cu unul dintre cele mari grupuri de companii din Turcia, cu o cifra de afaceri de circa 15 miliarde dolari anual, grup care a transmis ministerului de resort o scrisoare prin care isi exprima interesul de a participa la acest proiect.