O altă prioritate este finanțarea sistemelor de stocare a energiei pentru panourile fotovoltaice existente, un program destinat în special celor care au investit din resurse proprii în astfel de instalații, spune Mircea Fechet. Pentru această inițiativă, Ministerul Mediului a alocat 400 de milioane de lei, venind astfel în sprijinul cetățenilor care nu au beneficiat anterior de ajutoare de stat.

Mircea Fechet a vorbit despre o abordare integrată a tranziției energetice la nivel de gospodărie

Ministerul vizează o abordare integrată a tranziției energetice la nivel de gospodărie. Extinderea programului de panouri fotovoltaice cu posibilitatea de a include baterii de stocare face parte din acest plan, alături de un nou program de finanțare a pompelor de căldură.

„Noutatea este legată de pompele de căldură pe care le finanţăm începând de anul acesta. Cu alte cuvinte, o casă cu panouri pe acoperiş, cu stocare pentru a putea consuma în timpul nopţii ceea ce produce ziua, şi cu pompă de căldură ce în timpul iernii încălzeşte locuinţa şi în timpul sezonului cald o răceşte, este, în opinia noastră, o casă ideală din punct de vedere al mediului”, a susținut Mircea Fechet.

În același timp, va fi prelungit programul Rabla, cel mai vechi program al Administrației Fondului pentru Mediu. Ghidul pentru Rabla Tractoare a fost deja publicat în Monitorul Oficial, iar cel pentru programul Rabla convențional a fost transmis spre publicare.

„Am prezentat noile cifre, valoarea ecotichetelor pentru programul RABLA 2025. Vom finanţa şi anul acesta iluminat public cu lămpi de tip LED. De asemenea, ne propunem să venim în sprijinul locuitorilor din zona montană, deocamdată, în sensul în care vom finanţa RABLA pentru sobe”, a anunţat ministrul Mediului.

Mircea Fechet
SURSA FOTO: Facebook/Mircea Fechet

Valorile ecotichetelor pentru programul Rabla 2025

Pentru programul Rabla 2025, valorile ecotichetelor sunt stabilite astfel: 10.000 de lei pentru autovehicule cu propulsie termică, 12.000 de lei pentru cele cu propulsie hibridă, 15.000 de lei pentru plug-in hybrid și 37.000 de lei (aproximativ 7.500 de euro) pentru autovehicule 100% electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen. Bugetul total alocat programului Rabla este de 1,43 miliarde de lei.

„Avem 1,5 miliarde la panouri fotovoltaice, avem 1,43 de miliarde la RABLA. Reamintesc, cuantumul valorii ecotichetelor, 10.000 de lei pentru un autovehicul cu propulsie termică, 12.000 de lei pentru cele cu propulsie hibridă, 15.000 pentru plug-in hybrid şi 37.000 de lei, adică aproximativ 7.500 de euro pentru un autovehicul 100% electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen. La iluminat public stradal ne propunem să alocăm 500 de milioane de lei, la fel ca la programul de eficienţă energetică în clădiri publice. De asemenea, RABLA pentru sobe are alocate 250 de milioane de lei”, a mai spus ministrul.

În paralel, ministerul va continua finanțarea iluminatului public cu lămpi de tip LED, program căruia i-au fost alocate 500 de milioane de lei, sumă echivalentă cu cea destinată programului de eficiență energetică în clădirile publice.

„Totodată ne propunem să finanţăm baterii de stocare pentru sistemele fotovoltaice existente. Avem 400 de milioane de lei pentru acest program şi ne gândim în primul rând la acei români care, din resurse proprii, fără să mai aştepte administraţia Fondului pentru Mediu sau alte tipuri de finanţare, au decis să-şi instaleze propriile panouri pe acoperiş. Cred că putem veni în primul rând în întâmpinarea lor.

Ne propunem să finanţăm în premieră şi am instituit deja un grup de lucru la nivelul Ministerului Mediului pentru noul program pe care îl vom numi Rabla pentru Termopane. Totodată ne propunem să finanţăm cu 100 de milioane de lei pompele de căldură”, a arătat ministrul.

Pentru zonele montane, Ministerul Mediului lansează și programul „Rabla pentru Sobe”, cu un buget de 250 de milioane de lei. Acesta se adresează locuitorilor din regiuni incluse în Legea Muntelui, iar administrația Fondului pentru Mediu a început deja semnarea contractelor de finanțare cu unitățile administrativ-teritoriale eligibile.

Tot în premieră, ministerul își propune să finanțeze înființarea de noi parcuri, alături de extinderea programului de pompe de căldură, pentru care a fost alocat un buget de 100 de milioane de lei.

Programul Rabla 2025, gata de lansare

Ghidul de finanțare pentru programul Rabla 2025 urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, moment din care va începe procesul de validare a dealerilor autorizați. Estimarea oficială pentru acest pas este de aproximativ 10 până la 14 zile.

 

După publicarea hotărârii de guvern și a bugetului Administrației Fondului pentru Mediu, autoritățile vor demara procedura de validare a dealerilor auto. Acest proces are loc o dată la câțiva ani, întrucât programul este de tip multianual. Ministrul a subliniat că după validarea dealerilor va exista o perioadă scurtă destinată contestațiilor, însă se așteaptă ca aceasta să fie nesemnificativă, având în vedere simplitatea procedurii.

După finalizarea acestei etape, cetățenii vor putea începe înscrierea în program

După finalizarea acestei etape, cetățenii vor putea începe înscrierea în program, folosind aplicația informatică deja pregătită de Administrația Fondului pentru Mediu. Conform calendarului propus de AFM, înscrierile ar putea începe după jumătatea lunii mai. Odată deschisă sesiunea, aceasta va rămâne activă până la epuizarea fondurilor disponibile, în valoare de 1,43 miliarde de lei, sumă destinată atât persoanelor fizice, cât și celor juridice și administrațiilor locale.

„Dacă ne referim la programul Rabla, de îndată ce va fi publicat în Monitorul Oficial ghidul de finanţare şi de îndată ce va fi publicat în Monitorul Oficial proiectul, hotărârea de guvern aprobată astăzi, bugetul AFM-ului, din acel moment colegii pot începe validarea dealerilor. E un proces care se întâmplă odată la câţiva ani, fiind în faţa unui program multiannual, îl vom repeta şi anul acesta. Estimăm că în aproximativ 10 zile, 10-14 zile vom valida lista dealerilor”, a spus ministrul Mediului.

Programul Rabla 2025 va avea o singură sesiune, ceea ce înseamnă că beneficiarii trebuie să fie pregătiți din timp pentru a aplica, întrucât alocările financiare vor fi distribuite în ordinea înscrierii, până la consumarea bugetului. Acest anunț marchează o nouă etapă importantă în tranziția României către un parc auto mai curat și mai eficient din punct de vedere energetic.

„Procedura e una foarte simplă, după care putem demara înscrierea efectivă a cetăţenilor, aplicaţia informatică este gata şi dacă îmi amintesc bine calendarul propus de către colegii de la AFM, după jumătatea lunii mai putem considera încheiat procesul de validare a acestor dealeri, moment în care cetăţenii pot începe înscrierea. Vom avea o singură sesiune, până la epuizarea celor 1,43 de miliarde de lei, banii alocaţi persoanelor fizice, persoanelor juridice şi unităţilor administrativ-teritoriale”, a conchis el.