Pentru a beneficia de finanțare, românii din diaspora pot trimite cereri către asociații, fundații, unități de cult, organizații neguvernamentale ale românilor din afara țării, persoane fizice autorizate, precum și persoane juridice de drept public sau privat din România sau din străinătate.

Ghidul de finanțare include șase programe specifice pentru românii din diaspora

Ghidul de finanțare include șase programe specifice:

  • educație;
  • cultură;
  • spiritualitate și tradiție;
  • societatea civilă;
  • mass-media;
  • comunitate.

Prin aceste programe, se urmărește consolidarea legăturilor dintre românii din diaspora și promovarea valorilor naționale.

„Deschidem sesiunea anuală de finanţare pentru proiectele destinate românilor din afara graniţelor ţării care doresc să-şi păstreze identitatea lingvistică, culturală şi spirituală. Îi aşteptăm cu proiecte pe toţi cei care urmăresc să se implice în susţinerea comunităţilor de români de pretutindeni, să inspire tinerele generaţii şi să promoveze valorile şi tradiţiile româneşti”, a transmis Cristina-Lavinia Arnăutu, director cu atribuţii de secretar de stat al DRP.

România, drapel, steag, clădire
SURSA FOTO: Dreamstime

Solicitanții pot depune maximum două proiecte

Solicitanții pot depune maximum două proiecte, cu condiția ca acestea să fie încadrate în programe diferite. Termenul limită pentru depunerea cererilor va fi anunțat după data de 30 aprilie pe site-ul oficial al DRP, cu cel puțin cinci zile lucrătoare înainte de închiderea sesiunii.

Pentru a aplica, cererile de finanțare trebuie transmise exclusiv în format PDF la adresa de e-mail proiecte@dprp.gov.ro. Fiecare anexă trebuie atașată ca un document PDF separat, denumit corespunzător, iar alte formate precum JPEG sau PNG nu sunt acceptate.

„După transmiterea pe e-mail a documentelor menţionate, solicitantului i se comunică numărul de înregistrare a cererii. Ulterior, responsabilul de proiect poate solicita, prin e-mail, documente suplimentare sau clarificări, în funcţie de specificul proiectului, la care solicitantul are obligaţia de a răspunde în cel mult 3 zile lucrătoare”, se menţionează într-un comunicat.

După trimiterea documentelor, solicitantul va primi un număr de înregistrare. Responsabilii de proiect pot solicita documente suplimentare sau clarificări, iar solicitantul trebuie să răspundă în termen de trei zile lucrătoare.

Evaluarea cererilor de finanțare se face periodic, iar rezultatele vor fi publicate pe site-ul DRP. Ghidul de finanțare nerambursabilă și documentele relevante sunt disponibile online la adresa oficială a instituției.

Pentru informații suplimentare sau clarificări, solicitanții pot contacta echipa DRP la adresa de e-mail proiecte@dprp.gov.ro.