Obiectiv interesant pentru investitori, Regia de apa Bucuresti (RGAB) se pregateste de privatizare. Avand in vedere ca utilitatile publice isi scot intotdeauna banii, riscurile unei asemenea afaceri fiind minime, competitia pentru miza pusa in joc de Primarie ar trebui sa fie stransa. Doar nationalizarile sau cataclismele naturale pot face o investitie de acest tip sa schioapete.Primariile isi pun sperantele in strainiIn Romania, conform Legii patrimoniului, consiliile locale sau judetene nu pot
Obiectiv interesant pentru investitori, Regia de apa Bucuresti (RGAB) se pregateste de privatizare. Avand in vedere ca utilitatile publice isi scot intotdeauna banii, riscurile unei asemenea afaceri fiind minime, competitia pentru miza pusa in joc de Primarie ar trebui sa fie stransa. Doar nationalizarile sau cataclismele naturale pot face o investitie de acest tip sa schioapete.
Primariile isi pun
sperantele in straini
In Romania, conform Legii patrimoniului, consiliile locale sau judetene nu pot vinde retelele, statiile de epurare etc. si sunt obligate, prin Legea gospodariei comunale, sa asigure apa potabila si dezvoltarea de noi surse si retele de distributie si canalizare.
Costurile unor asemenea investitii sunt mari, managementul dificil, iar resursele bugetare – sarace. Solutia este concesionarea si inchirierea activelor si serviciilor de utilitate publica. Astfel, consiliile locale si judetene spera sa treaca povara investitiilor, dar si a recuperarii datoriilor asupra unora care se pricep sa o faca. Este ceea ce incearca sa faca Primaria Capitalei cu RGAB.
Din punct de vedere financiar, regia are aceleasi probleme ca si majoritatea agentilor economici. Se afla in plin blocaj financiar: are de incasat creante in valoare de 160 miliarde lei si de platit datorii de peste 60 miliarde lei. Cei mai mari debitori ai regiei de apa sunt Regia autonoma de distributie a energiei termice (cu 57,7 miliarde lei), administratiile domeniului public din sectoarele 1 si 4 (cu 7,5 miliarde lei), SC Republica SA (cu 1,7 miliarde lei) si SC Faur SA (cu 1,5 miliarde lei). Restantele asociatiilor de locatari si ale consumatorilor casnici sunt de peste 41,4 miliarde lei.
Recuperarea acestor datorii, precum si rambursarea unui credit in valoare de 25 milioane dolari, contractat cu Banca Mondiala, cad in carca companiei ce va castiga licitatia de concesionare a serviciilor de distributie a apei potabile si de epurare a celor uzate. Aceeasi companie va trebui sa investeasca in modernizarea retelelor de apa si canalizare circa un miliard de dolari. Evaluarea apartine firmei International Finance Corporation – divizia de investitii a Bancii Mondiale, consultant financiar al Primariei Capitalei.
La licitatia pentru concesionarea serviciilor de distributie a apei, anuntata pentru luna septembrie, vor participa companiile GA