Bani Phare pentru slujbe

Din cele 25 de milioane de euro vor fi finantate doua tipuri de proiecte. Pe de o parte, vor fi alocate fonduri nerambursabile pentru proiecte mici, cu impact local in judet sau in localitate. Suma minima nerambursabila ce poate fi obtinuta este de 10 mii de euro pentru un proiect, iar cea maxima de 50 de mii de euro. Vor mai fi finantate proiecte mari, care au impact regional, acopera cel putin doua judete si vizeaza integrarea mai multor activitati (sume Phare intre 100 si 300 de mii de euro).

Din cele 25 de milioane de euro vor fi finantate doua tipuri de proiecte. Pe de o parte, vor fi alocate fonduri nerambursabile pentru proiecte mici, cu impact local in judet sau in localitate. Suma minima nerambursabila ce poate fi obtinuta este de 10 mii de euro pentru un proiect, iar cea maxima de 50 de mii de euro.
Vor mai fi finantate proiecte mari, care au impact regional, acopera cel putin doua judete si vizeaza integrarea mai multor activitati (sume Phare intre 100 si 300 de mii de euro). Se estimeaza ca vor fi selectate circa 240 micro-proiecte si 70 proiecte mari.
Cine poate sa solicite o finantare?
Firme private, agentii judetene de ocupare a fortei de munca, administratii publice locale si serviciile descentralizate ale administratiei centrale, brokeri pentru ocuparea fortei de munca, inspectorate scolare si institutii de cercetare, institutii de educatie profesionala si de formare profesionala continua, asociatii ale furnizorilor de instruire, sindicate, universitati, alte organizatii profit sau non-profit relevante, camere de comert.
„Dintre intrebarile care apar in completarea cererilor de finantare, o mare parte se refera la tipul de activitate – daca este sau nu eligibila pentru finantare. Recomandam sa fie citit cu atentie ghidul solicitantului, care stabileste foarte clar cine poate participa si cu ce propuneri”, observa Dan Nicula, director al Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Bucuresti-Ilfov.
Ce activitaTi vor fi finanTate?
Realizarea de studii pe piata fortei de munca, realizarea de programe si dezvoltarea de pachete de instruire, calificare si recalificare, consiliere, indrumare, informare si plasare. Programul vizeaza dezvoltarea resurselor umane si se adreseaza angajatilor, somerilor si grupurilor defavorizate, cu risc de excludere de pe piata fortei de munca.
„Sunt trei directii prioritare ale finantarii: calificarea si recalificarea fortei de munca in scopul de a o face mai usor adaptabila la nevoile pietei de munca (proiecte pentru salariati), imbunatatirea masurilor active de ocupare ca instrument sistemic pentru incurajarea ocuparii fortei de munca (proiecte ce se vor adresa somerilor), promovarea includerii sociale a grupurilor defavorizate – persoane cu handicap, fosti dependenti de droguri sau fosti detinuti, rromi, tineri care au parasit institutiile de ocrotire, parinti unici”, subliniaza Claudia Ionescu, director relatii publice ADR Bucuresti-Ilfov.
Foarte importanta este si cofinantarea proiectului, astfel incat cel putin 40% sa reprezinte contributia din partea beneficiarului. Spre exemplu, daca proiectul are o valoare totala de 80 de mii de euro, se vor putea solicita cel mult 60% fonduri Phare, adica pana la 48 de mii de euro. Solicitantul va contribui cu cel putin 32 de mii de euro la realizarea lui. Cel putin jumatate din aceasta contributie trebuie sa fie in numerar, iar cealalta parte poate fi in natura. La exemplul dat, cel putin 16 mii de euro vor fi in numerar. In derularea programelor anterioare, aceasta conditie a condus la practici diferite de la o regiune la alta. Astfel, unele agentii de dezvoltare regionala obisnuiau sa ceara extras de cont chiar de la depunerea proiectului. Acest lucru nu este necesar, dat fiind ca nu este indicat in pachetul informativ.
Cum se calculeaza contributia in natura?
Valoarea contributiei se calculeaza ca amortizarea aferenta acestor bunuri pe durata proiectului, cu respectarea reglementarilor legale romanesti.
Ce cheltuieli pot fi incluse In buget?
Cheltuielile incluse in buget trebuie sa fie necesare pentru derulare proiectului si sa se realizeze dupa semnarea proiectelor. „In programele anterioare, am avut si proiecte de resurse umane prin care se solicitau fonduri nerambursabile pentru cuptor cu microunde sau filtru de cafea. Am subliniat ca se pot cere bani numai pentru cheltuielile cu adevarat necesare obiectivului propus”, mai precizeaza Dan Nicula, director ADR Bucuresti-Ilfov.
Ce tipuri de costuri sunt eligibile?
Costuri directe: cu personalul, transport, diurne, echipamente noi sau folosite (maximum 30% din totalul bugetului), reabilitare cladiri (maximum 20% din buget), materiale consumabile si alte bunuri, cheltuieli de sub contractare (inclusiv cheltuieli ale partenerilor), contributia in natura, alte costuri specifice proiectului (evaluarea, auditarea proiectului, instruirea persoanelor implicate in proiect, serviciile financiare). Costuri indirecte: costuri de regie (maximum 7% din costurile directe eligibile).
In fiecare agentie pentru dezvoltare regionala va functiona cate un birou – Help Desk – ca prim punct de contact cu toti cei care sunt interesati de proiectele de dezvoltare a resurselor umane. De aici se pot obtine pachetele informative in format tiparit sau electronic, precum si lamuriri in legatura cu procedura de selectare a proiectelor. In plus, se vor organiza seminarii in fiecare regiune, deschise celor care vor sa se informeze mai bine in legatura cu aceste programe. Contactati agentiile de dezvoltare regionala pentru a afla la ce date sunt programate seminariile, in zona de care apartine institutia dvs.
Pachetele informative se pot obtine de la sediile ADR sau de pe Internet, de la adresa Centrului de Informare al Comisiei Europene – www.infoeuropa.ro, Oportunitati de Finantare – si a Ministerului Dezvoltarii si Prognozei – www.mdp.ro, Phare 2000, Licitatii Proiecte.    

Sumele disponibile pentru finantare pe regiuni
Regiune    Suma (mil. euro)    Tel/fax/e-mail ADR
Nord-Est (Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui)    4,5    Piatra-Neamt, 033/218.071, 218.072,
        adrnordest@adrnordest.ro    
Sud-Est (Braila, Buzau, Constanta, Galati, Vrancea, Tulcea)    4,5    Braila, 039/611.086, eaagency_ro@cibnet.flex.ro     
Sud-Muntenia (Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu,    4,5    Calarasi, 042/331.769, 331.609, adr3sud@dtc.ro
Ialomita, Prahova, Teleorman)            
Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea)    1,66    Craiova, 051/419.496, 414.904,
        adr4oltenia@icnet.ro; prefect@djx.topedge.com
Vest (Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Timis)    1,66    056/191.923, 191.981, adr5@mail.dnttm.ro
Nord-Vest (Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Salaj,    4,5    Cluj, 064/431.550, 431.552,
Satu-Mare, Maramures)         asdrnv@mail.dntcj.ro
Centru (Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu)    1,66    Alba-Iulia, 058/818.616(3);
        adcentru@abx.logicnet.ro
Bucuresti-Ilfov    1,66    Bucuresti, 01/315.96.59(65), adrbi@home.ro