Campania de vaccinare nu mai merge bine în România în aceste zile. De la maximul de circa 120.000 de persoane care au mers să se vaccineze într-o singură zi, datele oficiale indică acum numai 15.178 de persoane miercuri sau 16.671 în ziua de marţi.
Cum ar putea fi recompensaţi românii care se vaccinează?
Autorităţile caută soluţii pentru impulsionarea vaccinării, iar ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, pare să fi găsit câteva soluţii. Ea le-a prezentat în faţa liderilor din coaliţia de guvernare.
Potrivit propunerilor puse pe masă de ministrul Sănătăţii, stimulentele pentru românii care merg să se vaccineze ar urma să fie diferenţiate pe categorii, au declarat surse din cadrul coaliţiei pentru G4Media.
Astfel, ar fi vorba despre tichete de masă pentru pensionari, vouchere de vacanță pentru familiile cu copii și loterii pentru toate persoanele majore. Acordarea acestora i-ar viza pe cei vaccinați cu schema completă.
Cîţu: Vom vedea care dintre soluţii vor fi acceptate în coaliţie, eu mi-am spus părerea despre unele dintre ele
Coaliţia de guvernare nu a luat, pentru moment, nicio decizie privind acordarea de stimulente pentru vaccinare.
“Aşa cum am făcut şi până acum, vom face în continuare toate eforturile pentru a-i convinge pe cetăţeni că soluţia de a scăpa de pandemie este vaccinarea. Ministerul Sănătăţii a venit ieri şi a prezentat, am avut o discuţie la Guvern şi după aceea în coaliţie, mai multe soluţii, unele sunt pe parte de restricţionare, altele pe partea de motivare.
Vom vedea care dintre soluţii vor fi acceptate în coaliţie, eu mi-am spus părerea despre unele dintre ele, dar, repet, căutăm soluţii pentru a continua o campanie de vaccinare. Până la urmă, eu spun că este şi responsabilitatea fiecărei persoane din România, a fiecărui cetăţean, de a-şi proteja familia, de a-şi proteja pe cei apropiaţi şi propria sănătate, să se vaccineze”, spunea Florin Cîţu, după şedinţa de Guvern de miercuri.
Românii care se vaccinează ar putea primi stimulente, însă medicii trebuie să se testeze din proprii bani
Aceşti români ar urma să fie stimulaţi să se vaccineze, însă personalul medical care nu s-a vaccinat trebuie să se testeze pentru COVID-19 de cel puțin 4 ori pe lună până când prezintă dovada vaccinării complete, potrivit noii metodologii de testare aprobată de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Această regulă se aplică pentru unitățile sanitare care îngrijesc pacienți confirmați cu varianta Delta a coronavirusului și pentru cele care funcționează în localități în care rata de incidență COVID este mai mare de 1,5 cazuri la o mie de locuitori.
Obligația revine personalului medico-sanitar si auxiliar asimptomatic care nu s-a vaccinat și nici nu a avut COVID sau care nu s-a vaccinat și a avut COVID în urmă cu mai mult de 180 de zile. Dacă se testează cu test PCR trebuie să repete testul la fiecare 7 zile, iar dacă folosește teste antigenice rapide trebuie să facă acest lucru la interval de 3 zile.
Costurile acestor teste vor fi suportate chiar de către cadrele medicale.
Sursa foto: Dreamstime