Valeriu Ionescu de la AIG New Europe Fund crede ca, deocamdata, proprietarii afacerilor private de succes nu sunt pregatiti sa intre in parteneriat cu un alt finantator decat banca cu care lucreaza. Pentru orice investitor este bine de stiut ca un fond de tip „private equity” sau „venture capital” (cu capital de risc) studiaza foarte bine terenul inainte de a se decide sa intre intr-o afacere si, prin urmare, este bine sa urmaresti proiectele acestora.
Investitiile de tip, „private equity” din Romania au depasit in ultimii opt ani 300 milioane de dolari, fiind realizate peste 80 de contracte. „In Romania sunt active cinci fonduri de tara plus alte fonduri regionale, in total peste 21 de fonduri. Daca facem un calcul, in medie, valoarea investitiilor private per companie ar fi de patru milioane de dolari, o cifra care poate fi imbunatatita”, spune Cella Eftimescu, presedinte al Orion XXI. Ea a lucrat pana anul trecut la Societe Generale Romania Fund. Managerii fondurilor de investitii sunt insa de parere ca pragul minim de patru-cinci milioane de dolari pentru un proiect ar trebui scazut, in conditiile in care exista o cerere foarte mare de finantari mai mici de un million de dolari.
Baring Central Europe Fund si-a vandut in aceasta toamna o mare parte din cota de participare la compania Topway Industries, mai exact divizia de margarina si condimente Topway Foods. Tot in luna septembrie, grupul austriac OMV a preluat de la Romania&Moldova Direct Fund pachetul de 15% din actiunile Rompetrol. Acestor tranzactii li se adauga iesirea Black Sea Fund din compania Germanos Telecom, dar aici este vorba de o tranzactie perfectata in Grecia.
Acestea sunt marile tranzactii ale acestui an, care nu depasesc 30 de milioane de dolari.
Analistul Matei Paun este de parere ca marea problema pentru Romania este faptul ca fondurile cu capital de risc nu acopera, in general, decat nise de piata, unde simt ca profitul poate fi considerabil.
Ladislau Randjack, seful Global Finance, societate care administreaza in Romania doua fonduri de investitii, crede ca seceta de proiecte de pe piata roma-neasca se datoreaza, cel putin deocamdata, lipsei de proiecte viabile, care sa asigure profitul asteptat de catre investitori. El se astepata insa ca lucrurile sa se miste mai bine in perioada urmatoare, motiv pentru care a anuntat ca pregateste inca 20 milioane de dolari pe care Global Finance urmeaza sa-i investeasca in proiecte mai mici (intre 500.000 si 1.000.000 de dolari fiecare).    

Cine mai are bani de investit

Fondul                Valoarea    Bani de    Valori proiecte
                fondului    investit    
                (mil. USD)                
AIG New Europe        110        25    minimum 10 mil. USD
Advent International        200        30    7-20 mil. USD sau mai mult
Oresa Ventures        94        10-20    3-7 mil. USD
Polish Enterprise Fund    220        30    3-25 mil. USD
Global Finance        62        20-26    500.000-1 milion USD
Fondul Romano-American    61        1-5    1-25 milioane USD
Romania&Moldova Direct Fund 20        –    3-5 mil. USD
Baring Central European    50        –    3-10 mil. USD
Romanian Investment Fund    27,5        –    1-3 mil. USD
RPPF                44        75    3-5 mil. USD
RCC                25        20    piata de capital