Transferurile de bani ale romanilor – persoane fizice – catre strainatate au un regim special. Astfel, in cazul platilor catre exterior, care nu au la baza o contraprestatie, dispuse de persoane fizice rezidente in Romania, trebuie sa existe in prealabil autorizarea Bancii Nationale, cu exceptia platilor facute intre rude de gradul I. Pentru platile in strainatate dispuse de persoane fizice nerezidente in Romania, transferul se face pe baza pasaportului, iar viza de intrare in tara nu trebuie sa fie mai veche de o luna.
Cea mai cunoscuta modalitate de a transfera anumite sume de bani din tara in strainatate si invers este, datorita publicitatii care i s-a facut, serviciul Western Union Money Transfer, cu variantele sale: Will Call – serviciu ce permite transferul de bani doar intre persoane fizice din/in Romania, catre/din strainatate; Quick Cash si Quick Pay, servicii prin care o persoana fizica poate primi sau trimite sume de bani de la sau catre o persoana juridica din strainatate. De mentionat ca persoana care transfera/primeste banii nu trebuie sa fie neaparat client al bancii. Pentru a primi bani, o persoana trebuie sa completeze formularul „Primire de bani” (existent la ghiseul bancii) si sa se identifice ca fiind destinatarul platii – cu buletin de identitate sau pasaport. In cazuri speciale, in care destinatarul nu are acte asupra lui, se face identificarea pe baza semnalmentelor – cel care trimite bani descrie destinatarul sau convine cu acesta si agentul Western Union o modalitate de recunoastere (imbracaminte s.a.).
In acest moment sunt 176 de tari racordate la sistemul de calculatoare Western Union si exista 78.000 de agenti Western Union in intreaga lume. Durata unui transfer de valuta din strainatate este de cel mult 10 minute. Cateva exemple de tari din care se pot primi bani prin serviciul Western Union de la BRD: Franta, Germania, Marea Britanie, Italia, Elvetia, Olanda, Danemarca, Suedia, Rusia, Grecia, SUA, Canada, Brazilia, Argentina, China, Israel, Kuweit, Australia. Practic, in toate tarile care au parteneriate economice cu Romania sau in care lucreaza ori locuiesc romani exista agenti Western Union.
Printre bancile romanesti care furnizeaza servicii Western Union se numara: Banc Post, Banca Transilvania, BRD, Piraeus Bank, Banca Romaneasca, West Bank, Banca Comerciala Carpatica, Banca Romana de Scont, Romexterra etc.
O modalitate extrem de avantajoasa de transfer a unor sume de bani din si catre strainatate este si serviciul oferit de BCR in colaborare cu MoneyGram, liderul mondial in domeniul transferului de bani. Prin MoneyGram se pot transmite numai sume denominate in USD: expeditorul se prezinta la unul dintre sediile BCR, depune banii si primeste un cod pe care il va transmite telefonic destinatarului. In maximum 10 minute de la primirea codului, destinatarul poate ridica banii. In functie de suma transmisa, se plateste, doar de catre expeditor, un comision ce poate varia intre 20 si 300 USD. Suma maxima ce poate fi transmisa intr-o singura zi este de 10.000 USD.
Banc Post ofera in plus si o serie de alte servicii de transfer al banilor, cum ar fi transferuri de bani ale muncitorilor din Israel sau achitarea de mandate postale internationale (suma maxima pe persoana, pe zi este de 2.000 USD). In primul caz – transferuri de bani ale muncitorilor din Israel – comisionul este cel practicat in mod uzual de oficiile postale din Israel, pentru transferuri de numerar si se plateste numai de catre expeditor. La unitatile Banc Post nu se percepe comision suplimentar. La orice oficiu postal din Israel, expeditorul completeaza un formular special de ordin de plata, cu datele de identitate personale si cu cele ale destinatarului platii (nume, act de identitate, adresa, telefon), si cu suma transferata. In cel de-al doilea caz, achitarea de mandate postale internationale, care nu este un transfer bancar propriu-zis si este practicat numai dinspre alte tari spre Romania, se realizeaza numai plati in valuta. Suma maxima a unui transfer difera de la tara la tara, fiind stabilita de Autoritatea Postala din tara din care se initiaza plata respectiva. Timpul necesar ajungerii respectivei sume de bani la destinatie este de maximum 10 zile (in functie de durata procesarii documentelor la oficiile postale). Comisionul perceput este de 1% din valoarea mandatului. Eliberarea sumei se face pe baza actului de identitate al destinatarului sumei, a documentelor eliberate de oficiul postal care a primit mandatul – cuponul mandatului si formularul tip adeverinta – precum si pe baza listelor transmise zilnic la banca de oficiul postal in cauza.
Banii ajung in 15 minute de la Tokyo la Bucuresti
18 octombrie 2001, 12:00
Ultima modificare în 18 octombrie 2001, 15:00
Transferurile de bani ale romanilor - persoane fizice - catre strainatate au un regim special. Astfel, in cazul platilor catre exterior, care nu au la baza o contraprestatie, dispuse de persoane fizice rezidente in Romania, trebuie sa existe in prealabil autorizarea Bancii Nationale, cu exceptia platilor facute intre rude de gradul I. Pentru platile in strainatate dispuse de persoane fizice nerezidente in Romania, transferul se face pe baza pasaportului, iar viza de intrare in tara nu trebuie sa
Etichete: arhiva,
bani,
strain,
union,
west,
Western Union
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Sporturi pentru ambitii inalte
- APAPS incurca afacerile imobiliare
- Concurenta mare intre supermagazine
- Privatizarea aduce taxe pe masura serviciilor
- Floraresele au intrat in vizorul Fiscului
- Hotarare nr. 904/13 septembrie 2001
- In Sofia, romanii sunt clientii cazinourilor
- A venit toamna: televiziunile se agita!
- Pe Internet, licitatiile sunt gratuite
- Firmele care au dreptul sa trimita muncitori romani in strainatate