Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată, în perioada 16 octombrie 2019 – 30 iunie 2020, în Campania 2019, suma de 2,89 miliarde de euro, din care 1,89 miliarde de euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).
Conform datelor publicate miercuri de Agenţia de Plăţi, până la această dată au fost autorizaţi la plată un număr de 843.349 fermieri, reprezentând un procent de 99,87% din fermierii eligibili la plată.
Din totalul de 2,89 miliarde de euro, autorizat la plată, 1,89 miliarde de euro reprezintă plăţi directe din FEGA, 598,06 milioane de euro măsuri implementate de APIA din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală prin PNDR 2014 – 2020 şi cofinanţare de la bugetul naţional, 241,68 milioane de euro ajutoare naţionale tranzitorii finanţate din bugetul naţional şi 161,33 milioane de euro Măsuri de piaţă, comerţ exterior, promovare produse agricole şi ajutoare de stat.
APIA menţionează că va continua autorizarea la plată, concomitent cu celelalte activităţi desfăşurate la nivelul instituţiei, respectiv realizarea controalelor administrative şi începerea controlului pe teren pentru Campania 2020 în vederea atingerii obiectivelor privind acordarea plăţilor în avans, scrie Agerpres.
Ce se întâmplă cu zonele afectate de secetă şi de inundaţii?
Recent, ministrul Agriculturii spunea că peste 1,2 milioane hectare sunt afectate de secetă într-un grad mai mare de 30%, dintr-un total de 2,9 milioane de hectare semănate în toamnă.
„Am constituit acele comisii care constată pagubele produse de secetă şi am totalizat în fiecare judeţ, în fiecare parcelă, la fiecare fermier, în fiecare comună şi avem o situaţie finală: avem 1,2 milioane de hectare care sunt afectate într-un grad mai mare de 30% şi mă refer la culturi semănate în toamna anului trecut, dintr-un total de 2,9 milioane hectare. Pentru aceste suprafeţe, pe care acum le-am centralizat, vom aloca aşa cum am spus, înainte de începerea campaniei de toamnă, vom da despăgubiri pentru toate aceste suprafeţe care au fost calamitate de secetă”, a declarat Adrian Oros, la B1 TV.
Ministrul Agriculturii a precizat că nu pot fi daţi bani din fonduri europene pentru despăgubiri, însă Ministerul are asigurate în prezent fondurile pentru despăgubirile pe secetă, nu însă şi pentru pagubele înregistrate în cazul inundaţiilor din ultima perioadă.
„Banii pentru secetă avem, dar problemele cu inundaţiile au apărut în aceste zile şi va trebui să identificăm alte surse cu care să intervenim. Ştim că ceea ce s-a întâmplat este foarte grav”, a mai spus Adrian Oros.