Ministrul Muncii, Marius Budăi vine cu vestea pe care toți românii o așteaptau. Potrivit acestuia, în cursul zilei de luni s-au făcut primele nouă plăţi către furnizorii care au plafonat şi compensat preţurile la energie.
Totodată, el a amintit de faptul că în cursul săptămânii trecute a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul comun al miniştrilor de la Energie, Muncă şi Finanţe. Ministrul explică că încă de vineri situațiile de la furnizori au fost reprimite, iar plățile au fost făcute astăzi.
Marius Budăi a mai explicat că în momentul de față există deja 30 de cereri primite, iar conform estimărilor, numărul acestora va depăși 100. El a mai adăugat că speră ca termenul pentru finalizarea plăților să fie cât mai scurt.
„Săptămâna trecută a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul comun al miniştrilor de la Energie, Muncă şi Finanţe. Începând de vineri am reprimit situaţiile de la furnizori şi astăzi am făcut deja primele 9 plăţi către furnizori, ceea ce ţine de consumatorii casnici.
Avem deja 30 de cereri primite, estimăm că vom avea în jurul de 100, 110 cereri, şi sperăm ca în termenul cel mai scurt să terminăm aceste plăţi”, a declarat Marius Budăi, luni.
Nemulțumiri pe bandă rulantă
De menționat este faptul că anunțul făcut de ministrul Muncii vine la scurt timp după ce Membrii Asociației Furnizorilor de Energie din România – AFEER au tras un semnal de alarmă în legătură cu situația extrem de dificilă.
Președintele AFEER preciza că există un risc crescut de faliment, având în vedere evoluția prețurilor. Totodată, acesta făcea referire și la ordinul care prevede refacerea documentației pentru ca toate cheltuielile să fie decontate.
„Atragem atenția cu fermitate că riscul de a intra în insolvență sau chiar faliment crește exponențial cu timpul în care statul nu decontează cheltuielile făcute de către furnizori. Mai mult, un eventual blocaj financiar în plină iarnă ar fi devastator pentru siguranța sistemului energetic național. Cu mici excepții, care nu totalizează mai mult de 0,1% din piața de energie, companiile nu au primit niciun ban, deși facturile cu plafonările și compensările cuvenite consumatorilor au început să fie emise din noiembrie 2021. Până acum, subvențiile prin plafonarea și compensarea prețurilor la energie, legiferate de autorități, au fost suportate din banii furnizorilor, inclusiv din bani împrumutați. Nu este nici rolul, nici expertiza companiilor să facă protecție socială. Acesta este rolul statului.
Mai mult, prin noul Ordin comun 183/112/173 din 2022 al miniștrilor Muncii, Energiei și Finanțelor se prelungește arbitrar termenul de decontare al facturilor. Potrivit noului Ordin, toți furnizorii trebuie să refacă aproape toată documentația pentru decontarea cheltuielilor făcute cu plafonarea și compensarea facturilor. Acest lucru implică un nou efort operațional și prelungește termenul de rambursare a cheltuielilor furnizorilor spre sfârșitul perioadei de aplicare a schemei de subvenționare a consumatorilor, 31 martie 2022. Vorbim de sute de milioane de euro pe care furnizorii i-au cheltuit, majoritatea din credite bancare, fără să îi primească înapoi de la stat. Această situație nu mai poate continua! Și nu pentru că nu mai vor furnizorii, ci pentru că nu mai pot”, declară Laurențiu Urluescu, președintele AFEER.