Banii cash care trebuie schimbați urgent la BNR. Vor deveni imposibil de folosit la plată

BNR Banca Națională a României

SURSA FOTO: BNR

Acești bani trebuie schimbați la Banca Națională a României (BNR). Legea 312/2004 prevede mai multe condiții pentru persoanele care vor să înlocuiască monedele sau bancnotele. Cei care aşteaptă prea mult timp, se vor trezi în situaţia în care respectivii bani cash nu vor mai putea fi folosiţi. Despre ce este vorba?

Legea 312/2004 arată că persoanele care au bancnote sau monede deteriorate le pot schimba la BNR. Banca Națională înlocuiește, fără taxe și comisioane, bancnotele și monedele emise și neretrase din circulație.

E bine să facă acest lucru cât mai repede, înainte ca banii respectivi să se deterioreze atât de mult, încât niciun magazin şi nici BNR nu-i vor mai accepta.

BNR rambursează valoarea integrală a însemnelor monetare prezentate

BNR rambursează valoarea integrală a însemnelor monetare prezentate, chiar dacă acestea prezintă lipsuri. Totuși, există mai multe condiții obligatorii. Acestea trebuie să fie identificate fără rezerve.

Cele care au rămas fără 40% din suprafaţă sau care nu prezintă toate elementele de identificare nu se pot rambursa solicitantului.

Conform Băncii Naționale, înlocuirea se efectuează prin prezentare la ghişeul special al uneia dintre sucursalele BNR. Alternativ, ele pot fi trimise și prin Poștă.

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Contravaloarea taxelor poștale aferente remiterii către petenți a numerarului schimbat va fi suportată de BNR

Atât în cazul preschimbării însemnelor monetare care nu mai au putere circulatorie, cât și în cazul schimbului însemnelor monetare uzate sau deteriorate, primite de la populație prin Poștă, contravaloarea taxelor poștale aferente remiterii către petenți a numerarului schimbat va fi suportată de BNR.

Banca Națională a oferit mai multe informații. Aceasta asigură înlocuirea la cerere, fără taxe şi comisioane, a bancnotelor şi monedelor românești, emise şi neretrase din circulaţie, care s-au uzat sau au devenit necorespunzătoare circulaţiei monetare.

Bancnotele pot fi preschimbate pe termen nelimitat, fără taxe şi comisioane

Însemnele monetare prezentate se rambursează integral (100% din valoare), chiar dacă prezintă lipsuri, în limitele legale admise, dar numai în condiţiile în care acestea se pot identifica fără rezerve. Însemnele monetare cărora le lipseşte mai mult de 40% din suprafaţă sau care nu prezintă toate elementele de identificare nu se pot rambursa solicitantului.

„Înlocuirea se efectuează fie prin prezentare la ghişeul special al uneia dintre sucursalele menţionate, fie prin trimitere prin Poştă.

Atât în cazul preschimbării însemnelor monetare care nu mai au putere circulatorie, cât și în cazul schimbului însemnelor monetare uzate sau deteriorate, primite de la populație prin Poștă, contravaloarea taxelor poștale aferente remiterii către petenți a numerarului schimbat va fi suportată de BNR”, subliniază banca centrală.

Bancnotele imprimate pe suport de polimer şi monedele metalice din vechea emisiune pot fi preschimbate pe termen nelimitat, fără taxe şi comisioane. Piesele deteriorate se preschimbă în condiţiile menţionate mai sus.