Banii cash, forțați să dispară?! Avertisment pentru cei care folosesc numerar. Ce schimbă băncile

francul elvețian

SURSA FOTO: Dreamstime

Numerarul rămâne metoda de plată preferată a elvețienilor. Numerarul este, în continuare, cea mai acceptată metodă de plată de întreprinderile elvețiene, a anunțat Banca Națională a Elveției, în ciuda planurilor unor companii de a reduce, în viitor, acceptarea bancnotelor și a monedelor.

Ce planuri sunt cu numerarul în Elveţia? Banii fizici continuă să fie acceptați de 98% din cele 770 de companii incluse în sondajul comercianților cu amănuntul, companiilor de transport public, furnizorilor de servicii, precum frizerii, precum și organizațiilor culturale și de divertisment, informează Paymentsjournal.

Numerarul este mai stabil și mai puțin costisitor decât multe alte opțiuni de plată

Aproximativ 98% dintre cele 770 de companii chestionate de banca centrală au declarat că acceptă banii cash, invocând în primul rând cererea clienților. În plus, multe companii cred că numerarul este mai stabil și mai puțin costisitor decât multe alte opțiuni de plată.

Sondajul Băncii Naționale a Elveției a inclus companii din diferite industrii, inclusiv comercianți cu amănuntul, companii de transport, furnizori de servicii și de divertisment. Potrivit sondajului citat de Reuters, sentimentul copleșitor în rândul proprietarilor de afaceri a fost acela că ”numerarul continuă să fie important”.

Deși multe state din UE au adoptat metode de plată emergente, Elveția a făcut notă discordantă. Una dintre provocări o reprezintă rețeaua bancară a țării, care s-a redus cu 21% în ultimul deceniu.

Potrivit Reuters, UBS plănuiește să închidă 85 de sucursale suplimentare anul viitor, după recenta achiziție a Credit Suisse.

Marginalizarea unor segmente ale populației

Au existat îngrijorări că lipsa accesului la sistemul financiar ar putea marginaliza segmente ale populației, în cazul în care țara se îndepărtează de numerar. În Elveția este destul de frecvent ca oamenii să facă tranzacții mari, inclusiv achiziționarea unor automobile, folosind facturi fizice.

În plus, țara oferă unele dintre cele mai mari bancnote din lume – bancnota de 1.000 de franci elvețieni (1.166 USD).

SURSA FOTO: Dreamstime

Autoritățile încurajează alternativele la plățile în numerar

Rezultatele sondajului Băncii Naționale apar la scurt timp după ce banca centrală a anunțat că a făcut progrese semnificative în stabilirea unei rețele de plăți instantanee între 60 de instituții financiare din Elveția. Banca își propune să includă fiecare bancă din țară în următorii doi ani.

Aceste eforturi au fost amplificate de autoritățile de reglementare elvețiene, care încurajează alternative la plățile în numerar. De asemenea, există indicii conform cărora unele companii de transport public elvețiene ar putea limita acceptarea numerarului.

Cu toate acestea, multe companii elvețiene au invocat costurile asociate cu acceptarea numerarului, inclusiv taxele bancare și de transport, despre care susțin că sunt mai mari decât beneficiile. În pofida acestor lucruri, sondajul Băncii Naționale a Elveției dovedește că majoritatea întreprinderilor și consumatorilor din țară nu este afectată de trecerea de la numerar la forme de plată digitale.

Alte mijloace de plată

După numerar, companiile acceptă cel mai adesea carduri de debit. Cardurile de credit ocupă locul al treilea.

Pe baza răspunsurilor primite, Banca Națională concluzionează că dorințele companiilor trebuie luate în considerare de toți actorii implicați în circulația numerarului, adică băncile, oficiile poștale, companiile de transport și de sortarea a numerarului.

În mod special, infrastructura trebuie configurată astfel încât să se asigure că serviciile în numerar sunt și accesibile și rentabile.