Dispar complet banii cash? Norvegia protejează dreptul cetățenilor de a plăti cu numerar
Obiectivul autorităților este de a asigura „securitatea pentru cei care sunt reticenți la utilizarea de soluții de plăți digitale” și de a crește gradul de pregătire a societății pentru situații de urgență, a declarat ministrul norvegian al Justiției, Emilie Enger Mehl, într-un comunicat de presă transmis vineri, 8 martie.
Propunerea a fost anunțată pentru prima dată în luna septembrie 2022. Aceasta le va permite consumatorilor să plătească în numerar la toate locațiile de vânzare unde alte tipuri de plată pentru bunuri și servicii sunt acceptate de comercianți, se precizează în comunicat.
Reguli speciale se vor aplica pentru transportul de pasageri, notează Bloomberg.
Chiar dacă utilizarea numerarului în Norvegia a scăzut la cel mai redus nivel de pe glob la debutul pandemiei, în ultima perioadă a rămas stabilă, a informat Banca Centrală a Norvegiei în luna mai a anului trecut.
Potrivit sursei citate, doar 3% dintre norvegieni au utilizat banii cash la ultimele lor achiziții într-un magazin tradițional. Cu toate acestea, cererea de numerar a crescut în ultimul an. Asta în condițiile în care numărul de retrageri de la ATM-uri și magazine a crescut, a precizat la acea dată Banca Centrală a Norvegiei.
Dispar plățile în numerar?
În ultima perioadă, s-a discutat tot mai mult despre necesitatea restricționării plăților în numerar în vederea îmbunătățirii monitorizării acestora și a colectării eficiente a taxelor către bugetul de stat.
Recent, Parlamentul European și statele membre ale UE au convenit să impună o limită de 10.000 de euro pentru plățile în numerar în cadrul Uniunii Europene. Acesta este o parte a eforturilor de combatere a spălării banilor. Cu toate acestea, în Austria și Germania, plățile în numerar au rămas neîngrădite până acum.
Burkhard Balz este membru al Consiliului de Administrație al Bundesbank. El a declarat într-o conferință de presă la Frankfurt pe Main că utilizarea numerarului este crucială. De asemenea, potrivit lui, constituie o componentă esențială a infrastructurii unei țări.
Această decizie face parte dintr-un cadru legislativ destinat să îmbunătățească lupta împotriva finanțării terorismului. Acest acord a fost negociat timp de doi ani și jumătate. Se preconizează că va intra în vigoare în acest an. Mai multe puteți citi aici.