Elveția ar putea deveni primul stat care nu mai folosește bani cash
În prezent, Elveția este una dintre cele mai bogate state din întreaga lume, după PIB-ul pe cap de locuitor. Pe scurt, Elveția dispune de cea mai mare bogăție pe cap de persoană adultă, în termeni de bunuri financiare și de bunuri ne-financiare.
Pe viitor, ea ar putea fi deveni stat din întreaga lume care nu va mai folosi bani cash. Un nou sistem de plăţi instant pentru persoanele fizice, introdus recent în Elveția, încurajează plățile fără numerar. Banca Națională a Elveției a informat deja că circa 60 de instituții financiare pot primi și procesa plăţi instant, fiind vorba de o acoperire de peste 95% din tranzacțiile de retail din Elveția.
Se pare că schema de plăți instant oferă avantaje semnificative, precum simplificare şi rapiditatea procedurilor de plată. Acest trend se va extinde în toată țara. În curând, și alte bănci ar putea adera la servicii similare.
Banca Națională a Elveției anticipează că toate instituţiile financiare din țara europeană se vor alătura schemei până la sfârșitul anului 2026.
„Plăţile instant permit persoanelor fizice şi companiilor să efectueze tranzacţii de la un cont la altul cu efect imediat şi soluţionarea completă în câteva secunde.
Această lansare reprezintă un nou punct de cotitură important şi reflectă angajamentul părţilor implicate pentru un viitor cu plăţi fără numerar în Elveţia”, au explicat reprezentanții Băncii Naționale a Elveției, potrivit România TV.
Plățile în numerar sunt încă disponibile
Totuși, plățile în numerar sunt încă disponibile. În ciuda măsurilor luate la nivel național, elvețienii ar putea să rămână ancorați în sistemul cash și pe viitor.
Încă din februarie 2023, un grup de presiune anunța că a reușit să strângă suficiente semnături pentru a declanșa organizarea unui vot popular asupra acestei schimbări. Astfel, cetățenii elvețieni vor avea şansa să se asigure că nu vor renunţa vreodată la banii cash.
Mişcarea Elveţia Liberă susține că banii cash joacă un rol tot mai mic în multe economii, în contextul în care plăţile electronice devin automate pentru tranzacţii în societăţile tot mai digitalizate de astăzi. În acest sens, grupul respectiv vrea să adauge o clauză la legislația monetară a Elveției prin care să se stipuleze că va rămâne mereu în circulație o cantitate suficientă de bancnote şi monede.