O analiză realizată de Bloomerg arată că la 20 de ani distanță de la distribuția primelor bancnote și monede euro în gospodăriile din Europa, sume de ordinul miliardelor denominate în vechile monede naţionale se află în continuare în circulaţie.
Sursa citată precizează că cele mai multe monede de astfel de tip sunt în circulație în principal în Germania. În ceea ce privește valoarea totală a bancnotelor şi monedelor care pot fi schimbate la băncile centrale din zona euro, potrivit calculelor efectuate de analiştii de la Bloomberg, aceasta ar fi echivalentă cu 8,5 miliarde de euro.
De menționat este faptul că până în momentul de față încă nu este clar cât anume din aceste sume vor fi schimbate până la urmă în euro. Totodată, un alt mister rămâne și motivele pentru care acest lucru nu s-a întâmplat până acum.
Analiștii au încercat de-a lungul anilor să găsească posibile explicații în acest sens. Aceștia consideră că poate fi vorba despre economiile uitate sub saltea sau suvenirurile păstrate dintr-o altă eră. Pe de altă parte, ceea ce se ştie cu siguranţă este că majoritatea vechilor bani se află în Germania, unde numerarul rămâne popular iar Bundesbank a anunţat că va continua să schimbe vechile mărci germane pentru o perioadă nelimitată.
Țările care refuză să mai schimbe monedele vechi
Alte țări nu sunt însă de aceași părere și mai au răbdarea necesară. Bloomerg scrie că Franţa, Italia şi Spania au încetat toate să mai schimbe vechii bani. De cealaltă parte, Portugalia a încetat să mai schimbe vechile monede escudo iar începând din luna februarie 2022 va pune capăt acestei opţiuni şi pentru vechile bancnote.
Amintim faptul că bancnotele şi monedele euro au fost introduse sub formă de numerar la data de 1 ianuarie 2002, la trei ani de la producerea monedei unice. Deși în primă fază moneda euro a fost utilizată în 12 state din zona unică, Cipru, Estonia, ulterior alte ţări au adoptat-o în doar câțiva ani.
De asemenea, la momentul actual, Banca Centrală Europeană continuă cu planurile sale referitoare la un nou design pentru bancnotele euro. Conform informațiilor făcute publice, acest nou design ar urma să fie gata în 2024 iar până la finele acestui deceniu instituţia de la Frankfurt ar putea lansa şi un euro digital.