Deși cifra poate părea ridicată, probabilitatea de a intra în posesia unei bancnote false rămâne extrem de redusă. Statistica indică doar 18 bancnote contrafăcute la un milion de bancnote autentice aflate în circulație – un nivel considerat foarte scăzut comparativ cu anii anteriori introducerii monedei euro.
Numărul de bancnote contrafăcute a înregistrat o ușoară creștere
Totuși, BCE atrage atenția că numărul bancnotelor contrafăcute a înregistrat o ușoară creștere față de anii anteriori, când pandemia de COVID-19 a condus la o reducere semnificativă a circulației de numerar și, implicit, a cazurilor de contrafacere. Cu toate acestea, nivelul din 2024 este încă inferior valorilor înregistrate înainte de pandemie.
„Aproximativ 554 000 de bancnote euro contrafăcute au fost retrase din circulație în 2024. Probabilitatea de a primi o bancnotă contrafăcută este redusă, întrucât numărul bancnotelor contrafăcute este foarte mic în raport cu bancnotele euro autentice aflate în circulație.
În anul 2024, au fost detectate 18 bancnote contrafăcute la 1 000 000 de bancnote autentice aflate în circulație, nivel foarte scăzut comparativ cu nivelurile înregistrate după lansarea euro”, arată BCE.
Bancnotele de 20 și 50 de euro continuă să fie cele mai frecvent contrafăcute, însumând împreună peste 75% din totalul bancnotelor false identificate. Din punct de vedere geografic, 97,8% dintre bancnotele contrafăcute au fost descoperite în țările care fac parte din zona euro. Alte 1,3% au fost depistate în state membre ale Uniunii Europene aflate în afara zonei euro, iar restul de 0,9% provin din alte regiuni ale lumii.
„Deși ponderea este foarte mică, numărul efectiv de bancnote contrafăcute a crescut comparativ cu ultimii ani, când a fost deosebit de scăzut ca urmare a pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, numărul de bancnote contrafăcute rămâne inferior celui consemnat în anii premergători pandemiei.
Cupiurile de 20 EUR și 50 EUR au continuat să înregistreze cel mai mare număr de contrafaceri, reprezentând împreună peste 75% din total. 97,8% dintre bancnotele contrafăcute au fost identificate în țări din zona euro, în timp ce 1,3% au provenit din state membre ale UE din afara zonei euro și 0,9% din alte regiuni ale lumii”, arată BCE.

Atenție la detalii: majoritatea bancnotelor false sunt ușor de identificat
BCE subliniază că publicul nu trebuie să fie alarmat, dar este important să rămână vigilent. Majoritatea bancnotelor contrafăcute sunt de calitate slabă și pot fi recunoscute cu ușurință, deoarece nu au elemente de siguranță sau conțin doar imitații grosolane ale acestora.
Pentru a verifica autenticitatea bancnotelor, BCE recomandă metoda simplă „atinge, privește, înclină”. Informații detaliate despre această metodă sunt disponibile pe site-ul oficial al BCE, precum și pe paginile web ale băncilor centrale naționale din zona euro.
„Publicul nu trebuie să fie îngrijorat cu privire la contrafacerea de monedă, dar ar trebui să dea în continuare dovadă de vigilență. Majoritatea bancnotelor contrafăcute sunt ușor de detectat, întrucât fie nu conțin deloc elemente de siguranță, fie prezintă doar imitații foarte slabe calitativ ale elementelor existente.
Bancnotele pot fi verificate utilizând metoda simplă „atinge, privește, înclină” descrisă pe pagina noastră web dedicată elementelor de siguranță sau pe website-urile băncilor centrale naționale din zona euro. Eurosistemul sprijină, de asemenea, agenții profesioniști care operează cu numerar, asigurându-se că aparatele de sortare și procesare a bancnotelor testate cu succes pot identifica în mod precis bancnotele contrafăcute și permit retragerea acestora din circulație”, informează BCE
Măsuri luate la nivel instituțional
Eurosistemul sprijină agenții economici care operează cu numerar, asigurându-se că aparatele de sortare și procesare a bancnotelor testate pot detecta cu precizie bancnotele false și le pot elimina eficient din circulație.
În situația în care o persoană suspectează că a primit o bancnotă contrafăcută, este recomandat să o compare cu o bancnotă autentică, plasându-le una lângă cealaltă. Dacă suspiciunea se confirmă, este necesar să fie contactate autoritățile competente: poliția, banca centrală națională, sau, în funcție de regulile din fiecare stat, banca comercială sau de retail.