Banii de la UE, dobândă anuală de 3,125% şi scadenţa în 2015

Prima tranşă, de 1,5 miliarde euro, din împrumutul de 5 miliarde euro obţinut de România de la Uniunea Europeană (UE), intrată luni în contul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), are o dobândă anuală de 3,125% şi scadenţa în 2015. Instituţiile Uniunii Europene au derulat, pe 15 iulie, o emisiune de obligaţiuni de 2,7 miliarde euro pentru a finanţa primele tranşe din împrumuturile acordate României şi Letoniei (1,2 miliarde euro în cazul acestui stat), operaţiunea avân

Prima tranşă, de 1,5 miliarde euro, din împrumutul de 5 miliarde euro obţinut de România de la Uniunea Europeană (UE), intrată luni în contul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), are o dobândă anuală de 3,125% şi scadenţa în 2015.

Instituţiile Uniunii Europene au derulat, pe 15 iulie, o emisiune de obligaţiuni de 2,7 miliarde euro pentru a finanţa primele tranşe din împrumuturile acordate României şi Letoniei (1,2 miliarde euro în cazul acestui stat), operaţiunea având o rată a cuponului de 3,125% şi scadenţa în 2015.

Împrumuturile obţinute de România şi Letonia sunt de tip back-to-back, fiind acordate în aceleaşi condiţii (rata dobânzii şi scadenţă) în care fondurile au fost obţinute de Comisia Europeană (CE) din piaţă, se arată într-un comunicat al Comisiei.

„Sprijin pentru reformă”

CE a anunţat că „a virat în favoarea României prima tranşă, de 1,5 miliarde euro, din împrumutul pentru balanţa de plăţi acordat de Uniunea Europeană pentru a răspunde problemelor de finanţare cu care se confruntă această ţară”.

Împrumuturile sunt acordate pentru a sprijini implementarea unor programe de reformă fiscală, finaciară şi structurală, devenite necesare în condiţiile crizei economcie mondiale, se arată în comunicat.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a confirmat faptul că luni „au intrat primii bani de la Comisia Europeană, aproape 1,5 miliarde de euro”.

Autorităţile din România au încheiat, în luna martie, un acord de finanţare externă de 20 miliarde euro cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi alte instituţii internaţionale.

Acordul a fost aprobat de Consiliul Executiv al Fondului în luna mai, iar prima tranşă de la FMI, de 5 miliarde de euro, a intrat în conturile BNR imediat după acest aviz.