Anunț important despre cardurile sociale! Românii care nu cheltuiesc banii de pe acestea riscă să rămână fără ei.
Ultimii 250 de lei din suma totală de 1500 de lei pentru acest an vor fi transferați pe card în luna decembrie. Mulți români cu venituri reduse au primit deja banii pe card începând cu data de 15. Ceilalți, care nu cheltuiesc întreaga sumă, ar trebui să fie conștienți că la expirarea cardului, sumele respective vor fi retrase automat.
Aceste asistențe financiare sunt oferite o dată la fiecare 2 luni persoanelor cu venituri mici, în conformitate cu listele de beneficiari eligibili centralizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
Cardurile sociale urmează să expire
Conform programului inițial aprobat și finanțat de Comisia Europeană, cardurile sociale expiră. Acestea au o valabilitate de 12 luni de la data eliberării lor, așa cum a fost stabilit inițial.
Aceleași perioade de valabilitate se aplică și pentru sumele deja existente pe aceste carduri. Cu alte cuvinte, în decursul celor 12 luni, beneficiarii acestor sume sunt obligați să le utilizeze conform regulilor stabilite, fie pentru achiziții, fie pentru plata facturilor.
Pentru anul 2023, Ministerul Investițiilor Publice și Economiei (MIPE) precizează că ultima tranșă din cele 6 alocate pentru acest an va fi încărcată pe carduri în luna decembrie și va fi utilizată pe parcursul următoarelor două luni.
Lista beneficiarilor
La fel ca și în anii anteriori, lista aprobată de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și Ministerul Finanțelor indică beneficiarii acestor sume de ajutor social în șase tranșe. Lista nu a suferit modificări față de perioada anterioară. Iată care sunt beneficiarii:
- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
- persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
- familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
- familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
- persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.