Despre pensia socială

Pensia socială minimă garantată reprezintă un sprijin acordat pensionarilor care îndeplinesc anumite condiții stabilite prin lege. Aceasta este calculată automat de către Casele de Pensii, fără a fi necesară o cerere prealabilă din partea beneficiarilor.

Pensia socială minimă garantată nu constituie o categorie distinctă de pensie, deoarece nu este o prestație de asigurări sociale, ci un ajutor cu caracter social. Pentru a clarifica această confuzie, începând cu data de 3 iulie 2010, denumirea „pensie socială minimă garantată” a fost înlocuită cu „indemnizaţie socială pentru pensionari”.

Indemnizația socială pentru pensionari, având caracter social, nu apare ca un element separat pe deciziile de pensie, ci este menționată doar pe cuponul de pensie, sub forma unei sume acordate pentru completarea drepturilor de pensie sau a veniturilor care se află sub plafonul stabilit prin lege.

pensii, pensie, pensia, pensionari, pensionar, pensionară
SURSA FOTO: Dreamstime

Venitul necesar pentru acordarea indemnizației sociale

În anul 2024, venitul necesar pentru acordarea indemnizației sociale pentru pensionari este de 1.281 lei, sumă care va rămâne neschimbată și în anul 2025, conform datelor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

În februarie 2025, aproximativ 1 milion de pensionari au beneficiat de pensia socială de 1.281 lei, în timp ce pensia medie la nivel național a fost de 2.811 lei, scrie adevarul.ro.

Indemnizația socială pentru pensionari se calculează ca diferență între valoarea acesteia și totalul veniturilor din pensii (atât din sistemul public de pensii, cât și din alte sisteme neintegrate acestuia), precum și din alte drepturi stabilite și plătite de sistemul public de pensii pe baza unor legi speciale.

Această indemnizație este finanțată din bugetul de stat și nu din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Cine poate beneficia de pensie socială

Condițiile necesare pentru obținerea indemnizației sociale pentru pensionari sunt următoarele:

  • să fie pensionar al sistemului public de pensii, indiferent de data înscrierii la pensie;
  • să aibă domiciliul în România;
  • nivelul pensiei cuvenite sau aflate în plată să fie sub 1.281 lei.

Pentru persoanele care beneficiază de drepturi de pensie din sistemul public, dar și din sisteme neintegrate acestuia, precum și de alte drepturi stabilite și plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, se ia în considerare suma cumulată a tuturor veniturilor pentru acordarea indemnizației sociale pentru pensionari.

Astfel, pentru a beneficia de indemnizația socială, este obligatoriu să fii pensionar.

Pentru a deveni pensionar, este necesar să ai o vechime în muncă de cel puțin 15 ani.

Cum se acordă indemnizația socială pentru pensionari

Indemnizația socială pentru pensionari se stabilește din oficiu de către Casele Teritoriale de Pensii, ca diferență între cuantumul acestei indemnizații, stabilit prin lege, și nivelul pensiei cuvenite sau aflate în plată, conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, cumulat cu orice alte drepturi plătite în baza unor legi speciale.