Potrivit unor date oficiale, sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) a achitat peste 1,1 miliarde de lei pentru peste 88.000 de participanți și moștenitori, scrie studiifinanciare.ro.

Potrivit unei noi reglementări, moştenitorii pot opta dacă primesc direct banii din Pilonul II ai persoanei decedate sau în contul lor din Pilonul II.

În vechea reglementare, dacă moştenitorii erau participanţi la Pilonul II, primeau sumele în contul lor din Pilonul II, fără posibilitatea de a opta pentru intrarea în posesie a banilor, iar dacă nu erau participanţi în Pilonul II intrau direct în posesia banilor.

Avantaje pentru moștenitori

Peste 90% dintre cei care au ieșit până acum la pensie, pentru că au îndeplinit condițiile de vârstă sau din cauza unei invalidități, au optat pentru încasarea pensiei sub formă de plată unică, deși există și varianta plății eșalonate pe maximum 5 ani.

Tratamentul fiscal al sumelor primite din Pilonul II este identic cu cel pentru veniturile din Pilonul I, adică pensiile din sistemul public.

Este important de știut că, în condițiile în care optează pentru încasare sumei în tranșă unică sau eșalonat pe 5 ani, participanții și moștenitorii trebuie să achite, pe lângă comisionul bancar și taxe și contribuții către stat.

Potrivit celor mai noi date, plățile către moștenitori reprezintă între 10 și 15%.

În primele nouă luni din 2022 s-au făcut 18.000 de plăți, iar ponderea cazurilor în care participantul a decedat este de 11%. Acest lucru înseamnă că doar în primele luni de anul trecut aproape 2.000 de oameni ar fi putut încasa pensia moștenită pe loc, dacă ar fi fost în vigoare actuala legislație.

Alte modificări importante ale Pilonului II de pensii

O altă modificare adusă legii spune că dreptul moștenitorului la pensie este imprescriptibil. În vechea reglementare, acest drept se prescria dacă moștenitorul nu făcea nici un demers timp de 3 ani.

Potrivit ASF, circa 1% dintre plăți au fost făcute pentru invaliditate. O altă modificare prevede că cei care dețin o decizie de pensionare pe caz de invaliditate pot revendica suma din cont, indiferent de gradul de invaliditate și de natura acesteia.

O a patra modificare importantă, de această dată cu efect direct asupra tuturor celor 7,9 milioane de participanți la sistem este eliminarea comisionului de administrare în valoare de 0,5% din contribuție. Astfel, în fiecare lună, conturile participanților vor avea cu 0,5% mai mult, în condițiile în care în activ va merge întreaga contribuție.