de intensa in primele patru luni ale anului, insa spre sfarsitul perioadei, s-a putut constata scaderea interesului pentru actiunile romanesti. Listarea unor noi companii ar putea determina revenirea investitorilor straini in piata. Valoarea tranzactiilor incheiate pe piata de capital de catre investitorii straini a fost, in primele patru luni ale anului, de peste 18.000 de miliarde de lei, de peste trei ori mai mare decat cea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut. Investitorii straini au avut o activitate mai intensa in prima parte a acestui an, cand preturile au evoluat pe un trend puternic ascendent. In aceste patru luni, si-au deschis conturi un numar de 439 investitori (317 persoane fizice), in timp ce 51 si-au lichidat investitiile. Dintre cei care au plecat din piata, doar cinci au fost persoane juridice. Acest lucru arata faptul ca dupa scaderile de la sfarsitul lunii februarie si din luna martie, chiar daca nu au mai fost agreisivi la cumparare, investitorii straini au ramas activi in piata. In acest an, investitiile straine au avut doua perioade distincte: prima, in care investitorii straini au cumparat mai multe actiuni decat au vandut, si cea de-a doua, cand fenomenul s-a petrecut invers. Activitatea investitorilor straini, majoritatea persoane juridice, s-a putut vedea foarte usor in piata, data fiind dimensiunea sa redusa. In perioada de activitate crescuta la bursa, cand volumele zilnice tranzactionate erau foarte mari si cotatiile in crestere, investitorii straini erau foarte activi in piata. Cresterea generalizata a cotatiilor a fost o buna ocazie a fondurilor de investitii straine, care au o prezenta indelungata pe piata romaneasca, sa vanda actiunile pe care l-au cumparat la diferite societati comerciale in perioada 1996-1998. In prezent, lichiditatea pietei este foarte redusa, in comparatie cu perioada de activitate maxima a investitorilor straini. In perioada in care bursa a atins maximul, la sfarsitul lunii februarie, investitorii au inceput sa-si marcheze profitul, astfel ca vanzatorii au devenit dominanti in piata, ceea ce a determinat scaderea cotatiilor.
SIF-urile si bancile, in atentia investitorilor straini
Cele mai cautate actiuni de catre investitorii staini au fost ale companiilor din domeniile financiar-bancar si din petrochimie. Valoarea tranzactiilor cu actiunile companiilor financiar-bancare a depasit 7.300 miliarde de lei (din care 4.100 miliarde lei cumparari). Un interes crescut a fost observat pentru actiunile companiilor cu activitati de manipulare a marfurilor. Astfel, au fost consemnate cumparari in valoare de 170 miliarde lei, in timp ce vanzarile s-au ridicat la 187 miliarde lei. Extractia si prelucrarea petrolului au determinat tranzactii in valoare de 4.500 miliarde lei, din care 2.600 de miliarde de lei au fost generate de vanzari.
Austriecii, cei mai mari cumparatori
Privatizarea companiei Petrom a facut ca cele mai mari investitii pe piata romana de capital sa fie facute de investitorii din Austria, in principal OMV. Cumpararile de actiuni efectuate de investitorii din Austria in primele patru luni ale anului au fost de 2.289 miliarde de lei. Pe locul doi, s-au situat investitorii din Statele Unite ale Americii, cu achizitii de aproape 1.500 miliarde lei, in timp ce investitorii din Cipru au cumparat numai de 500 de miliarde de lei. Se pare ca acestia din urma au preferat sa marcheze profiturile, vanzarile de actiuni ridicandu-se, in primele patru luni, la aproape 2.000 miliarde de lei.
Noi emitenti pentru atragerea investitorilor
Evolutia avantajoasa a nivelului dobanzilor pe piata americana i-a determinat pe multi sa-si indrepte atentia spre acea piata si sa-si retraga investitiile de pe pietele europene. Aceasta s-a tradus prin scaderea indicilor bursieri nu numai pe piata romaneasca, ci si pe pietele invecinate. Insa, cand au aparut raportarile financiare anuale si o parte din cele semestriale, desi mare parte au fost foarte bune, nici acestea nu au readus investitorii straini. Mai mult, nici semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana nu a readus bani straini in piata. De asemenea, chiar daca majorarea impozitului pe castigul din tranzactii cu actiuni nu are influenta asupra investitorilor straini, amanarea repetata a adoptarii legii prin care a fost introdusa aceasta prevedere a avut o influenta negativa.Un „carlig“ pentru readucerea investitorilor pe piata de capital romaneasca ar putea fi listarea unor emitenti puternici, cum ar fi companiile de utilitati, insa prima listare este programata sa se realizeze in toamna.
Banii de peste granite ridica pulsul pietei de capital
9 iunie 2005, 12:00
Ultima modificare în 9 iunie 2005, 15:00
de intensa in primele patru luni ale anului, insa spre sfarsitul perioadei, s-a putut constata scaderea interesului pentru actiunile romanesti. Listarea unor noi companii ar putea determina revenirea investitorilor straini in piata. Valoarea tranzactiilor incheiate pe piata de capital de catre investitorii straini a fost, in primele patru luni ale anului, de peste 18.000 de miliarde de lei, de peste trei ori mai mare decat cea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut. Investitorii strain
Etichete: arhiva,
investitor,
miliard
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook