Volumul tranzactiilor pentru saptamana trecuta a inregistrat o medie zilnica de 272.334 euro, cea mai scazuta din 2003. Brokerii explica acest fenomen prin deschiderea sezonului de concedii pentru majoritatea SVM-urilor. ,,In fiecare societate de intermediere au ramas unu sau doi brokeri, mai mult pentru a supraveghea miscarile din piata decat pentru a realiza tranzactii importante. Cum majoritatea clientilor mari ai SVM-urilor au plecat in vacanta cu banii castigati in bursa, investitii prea mari nu se vor face in aceasta perioada,,, spune Horia Barbulescu, senior consultant la TDW Financial Consulting Ltd. Analistii estimeaza ca aceasta perioada de stationare ar putea continua inca trei saptamani, pana la jumatatea lunii august. Incepand cu 18 august se asteapta o revenire treptata a investitorilor in piata de capital, revenire ce ar putea determina si usoare cresteri de preturi pentru titlurile cu lichiditate mare.
Reducerea volumului de tranzactionare a avut un impact negativ asupra indicilor bursieri, care s-au inscris pe un trend usor descrescator. ,,Oferta este de doua ori mai mare decat cererea, dar posesorii de actiuni nu se grabesc sa vanda la orice pret. Aceasta optiune a blocat intr-o anumita masura o scadere mai accentuata a indicilor bursieri,,, afirma traderul Aurel Dobrescu. Indicele BET a incheiat saptamana cu o valoare de 1.816,87 puncte, cu 15 puncte mai putin decat in saptamana precedenta, in timp ce indicele SIF-urilor, BET FI, a incheiat sedinta de vineri cu 6.244,43 puncte, inregistrand o pierdere de 31 puncte fata de saptamana precedenta. Indicele Capital 15 a avut o usoara crestere, de 2,06 puncte, valoarea acestuia fiind influentata de volumul mare de actiuni SNP tranzactionate la un pret constant, respectiv 1.380-1.390 lei/actiune. In Bursa Electronica Rasdaq, volumul tranzactiilor nu a fost afectat semnificativ de perioada de concedii. Ofertele publice de cumparare, vanzare sau preluare au sustinut in continuare nivelul tranzactiilor la media saptamanilor anterioare. Pe fondul cresterii preturilor pentru o parte dintre actiuni, indicele Rasdaq Compozit a inregistrat la inchiderea de vineri o valoare de 1.143,32 puncte, cu 9 puncte mai mult decat la inchiderea din 18 iulie.
Desi brokerii se asteapta ca dupa 18 august Bursa de Valori sa revina la un nivel normal al tranzactiilor, completat de o usoara crestere a cotatiilor, exista analisti care sustin ca in ultimele luni tendinta este de orientare a plasamentelor catre investitii directe si catre speculatiile valutare. Grig Broksen, area financial manager la Gray Bussines Invest BV, spune ca piata de capital romaneasca este mai putin atractiva decat oportunitatile pe care le ofera in prezent economia reala. Oamenii de afaceri autohtoni sustin aceasta idee si spun ca este oportuna finantarea cresterii economice prin intermediul unor fonduri de investitii si fonduri de pensii. ,,Este necesara crearea unei infrastructuri de creditare si constituirea de resurse pe termen lung pentru economia reala, fonduri de pensii si fonduri de investitii,,, spune Florin Pogonaru, presedintele AOAR.
Analistii pietei de capital analizeaza si ei impactul acestei tendinte asupra cotatiilor actiunilor din piata. ,,Avem o categorie de 10-12 titluri listate in bursa care au un viitor stralucit. Sunt prinse aici BRD, Banca Transilvania, Impact, Terapia, cele cinci societati de investitii financiare. Aceste titluri nu vor avea de suferit, pentru ca reprezinta o investitie sigura si profitabila in timp,,, spune Horia Barbulescu, consultantul de la TDW Financial. Pentru celelalte titluri cotate in bursa, analistii nu iau in calcul importante modificari ale preturilor in toamna. Cel mult, acestia cred ca se va resimti lipsa cumparatorilor pentru aceste titluri, dar posesorii actiunilor nu vor mai vinde ieftin, asa cum s-a intamplat in anii anteriori.
Pentru SNP Petrom, analistii pietei de capital spun ca evolutia actiunilor va fi pozitiva pe perioada privatizarii. Totusi, o crestere a cotatiilor ar fi pur speculativa si nu ar avea suport in rezultatele economice ale companiei. Incertitudinile ce planeza asupra modului in care se va realiza privatizarea si interesul manifestat de marile companii petroliere pentru SNP sunt argumente suficiente pentru a permite speculatii pe aceste titluri. Brokerii sunt insa sceptici in ceea ce priveste viitorul actiunilor SNP la Bursa de Valori, in special dupa incheierea procesului de privatizare. Ei se tem de o posibila repetare a evolutiilor actiunilor Dacia Pitesti si Alro Slatina, titluri care dupa privatizarea companiilor nu au mai atras atentia investitorilor in bursa.