Banii pentru cofinanţarea proiectelor europene s-au epuizat. Pentru a nu bloca atragerea fondurilor de la UE de către primării, Guvernul şi-a propus să folosească veniturile din privatizări.
Guvernul a publicat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care oferă o soluţie autorităţilor locale ce au nevoie de cofinanţare pentru proiectele europene. Astfel, acestea vor putea contracta de la Ministerul de Finanţe împrumuturi din veniturile obţinute din privatizare, dar numai în limita sumei de 500 de milioane de lei. Dobânda ar urma să fie ROBOR la 3 luni, plus o marjă de trei puncte procentuale şi va rămâne fixă pe toată durata de derulare a împrumutului. Perioada maximă de rambursare va fi de 20 ani, iar termenul-limită de depunere a documentelor care trebuie transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale este 31 octombrie 2017. Pentru neplata la termen a ratelor, se calculează o dobândă de întârziere. În cazul nerespectării scadenţelor, Ministerul Finanţelor sistează alimentarea bugetelor locale, cu excepţia plăţilor pentru achitarea drepturilor salariale.
O ordonanţă copy-paste
Ideea unei asemenea ordonanţe de urgenţă i-a venit anul trecut Guvernului Cioloş. Acesta a alocat atunci, din venituri obţinute din privatizări, 400 de milioane de lei pentru finalizarea proiectelor finanţate din fonduri europene. Anul acesta, noul guvern a trebuit să recurgă la aceeaşi măsură, chiar dacă deficitul bugetar se va dovedi din ce în ce mai greu de ţinut în frâu. Astfel, pe lângă evitarea un blocaj, măsura are darul de a mulţumi şi primarii. La începutul acestei săptămâni, mai muţi reprezentanţi ai autorităţilor locale au solicitat membrilor Guvernului o Ordonanţă de Urgenţă prin care să primească bani pentru cofinanţarea proiectelor europene. La acel moment, vicepremierul Sevil Shhaideh a recunoscut că nu mai sunt bani, pentru că plafonul de împrumut de la nivel naţional a fost epuizat şi că ministrul de Finanţe promitea că va găsi soluţii.