Anul trecut, Ministerul de Interne a descoperit 2.228 de cazuri de bancnote i lei contrafacute, i suma totala de 522.240.000 lei.O bancnota falsa poate fi primita nu numai i talciocuri sau piete, ci chiar si de la orice firma, cu exceptia bancilor, singurele societati obligate sa verifice autenticitatea banilor. Cu alte cuvinte, cine nu verifica atent banii care ii intra pe mina se poate alege cu falsuri chiar si de la companii serioase. Acestea, neavind dotarea tehnica si nici obligatia legala
Anul trecut, Ministerul de Interne a descoperit 2.228 de cazuri de bancnote i lei contrafacute, i suma totala de 522.240.000 lei.
O bancnota falsa poate fi primita nu numai i talciocuri sau piete, ci chiar si de la orice firma, cu exceptia bancilor, singurele societati obligate sa verifice autenticitatea banilor. Cu alte cuvinte, cine nu verifica atent banii care ii intra pe mina se poate alege cu falsuri chiar si de la companii serioase. Acestea, neavind dotarea tehnica si nici obligatia legala sa faca verificarile, pot rula fara sa stie bancnote false. Pe de alta parte, daca cineva se trezeste cu un fals, prefera sa-l plaseze mai departe decit sa piarda totul mergind la Politie si dind declaratii care, oricum, nu-l vor ajuta sa recupereze banii.
Oficialii BNR sustin ca volumul falsurilor de bancnote autohtone este redus i Rominia, pentru ca isasi valoarea acestora este mica, aproximativ patru dolari o hirtie de 100.000 de lei. Din aceasta cauza, majoritatea falsurilor sunt facute de amatori, rezultatul fiind copii grosolane ale bancnotelor de 100.000 sau 50.000 de lei, relativ usor de recunoscut la o privire atenta.
Cea mai simpla varianta de falsificare este multiplicarea bancnotei originale cu un copiator color. „O hirtie de 100.000 lei ma costa cel mult 20 – 30.000 de lei cu toate cheltuielile”, ne explica un tinar, strigat de ai lui Racoare, din cauza „experientei” acumulate prin ichisori. O alta modalitate este prelucrarea pe calculator. Dotarea minima este alcatuita dintr-un computer, la mina a doua, deci ieftin. Important este ca pe PC-ul folosit sa poata rula programe de grafica. Pentru un fals reusit este nevoie de o imprimanta laser, al carei pret ajunge la 12 milioane. Se mai adauga costurile cu cerneala si hirtia.
Profesionistii folosesc tipografii, matrite, dispun de cerneala si hirtie speciala si, de cele mai multe ori, reproduc si citeva elemente de siguranta pe bancnotele false. Acestia sunt crema falsificatorilor si doar unul sau doi au fost prinsi de Politie. Cazul cel mai impresionant este al unei bande de 13 insi care isi facusera, i Otopeni, o adevarata fabrica de bani si de acte false. Ei realizau cinci milioane de lei falsi i doar trei ore de munca. „Am ramas efectiv masca de ce-am putut vedea acolo”, ne-a declarat un ofiter de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate (SCCO) al Municipiului Bucuresti.
Desi recidivist, condamnat si i 1994 pentru punerea i circulatie de bancnote false, capul bandei se afla si acum i liberate. „Realitatea este ca, i 95% din cazuri, infractorii sunt repusi i libertate. Noi ii arestam, dar la scurt timp umbla liberi pe strada, rizindu-ne i nas”, afirma cu amaraciune ofiterul SCCO.
Desi Codul penal prevede pentru acest gen de infractiuni pedepse cu ichisoare de la 3 la 12 ani, falsificatorii scapa, deoarece au strins atit de multi bani, icit isi permit sa plateasca acolo unde este nevoie si sa isi cumpere libertatea.