Cantitatea de bani falşi depistată în România în 2020 a fost în creştere faţă de anul precedent, anunţă BNR. Aproape 80% dintre banii falşi au fost dintr-un singur tip de bancnotă!
Informaţii importante de la Banca Naţională privind banii pe care românii îi folosesc în fiecare zi. Raportul anual al BNR a indicat care sunt bancnotele cele mai falsificate din România!
Aproape 4.000 de bancnote false au fost confiscate în România în 2020!
În 2020, falsurile de bancnote româneşti ce au fost expertizate de către BNR s-au ridicat la 3.959 de bucăţi. Este o creştere importantă faţă de anul precedent, cu 12,9%.
Bancnota preferată de falsificatori este, de departe, cea de 100 de lei, ea fiind regăsită printre falsurile de anul trecut în proporţie de aproape 80%.
Îi urmează, la mare distanţă, bancnotele de 50 de lei şi cele de 10 lei.
“Bancnota cu cel mai mare număr de falsuri înregistrate a fost cea de 100 lei, cu 3.154 bucăți (din care 334 bucăți capturate de poliție), urmată de bancnota de 50 lei, cu un număr de 388 de falsuri și bancnota de 10 lei, cu un număr de 247 falsuri”, se arată în raportul Băncii Naţionale a României.
Aproape 17% dintre banii falşi, depistaţi de Poliţia Română înainte de a ajunge pe piaţă
Falsurile depistate în circulaţie au scăzut cu 3,4% faţă de anul 2019, mai arată datele BNR, până la 3.298 de bucăţi. Restul de 661 de bancnote falsificate au fost depistate de către poliţişti înainte de a fi puse în circulaţie, în cursul unor acţiuni specifice, scrie HotNews.
Potrivit datelor puse la dispoziţie de către Banca Naţională a României, mai reiese că numărul de falsuri raportat la un milion de bancnote autentice, aflate în circulaţie a fost de 2,3 bucăţi în anul 2020. În 2019, era vorba despre 2,1 bucăţi.
Sfaturi utile pentru a depista bancnotele false
Iată câteva sfaturi date în trecut de către poliţişti şi experţii BNR:
- bancnota falsă este tipărită pe o hârtie industrială, iar fereastra transparentă este decupată manual, fiind imitată prin aplicarea de scoci sau plastic;
- firul de siguranţă este imitat prin copiere directă. Cel mai des se scot la imprimantă, însă, calitatea e slabă.
- bancnotele false sunt mai deschise la culoare şi pe măsură ce sunt manevrate crapă vopseaua de pe ele (nu rămân la fel de netede);
- este o diferenţa şi la desenul din pătratul din partea stânga sus şi pe bancnotele adevărate trebuie să fie văzut numărul 10 (lei) de şapte ori;
- spicele aurii sunt mult mai scurte pe decupeul transparent de pe bancnotele false;
- bancnotele false sunt mai scurte cu 3 milimetri decât cele reale.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea