Proprietarii auto trebuie să plătească. Au termen 30 septembrie. Statul își așteaptă banii

bani lei bancnote

SURSA FOTO: Dreamstime

Statul vrea banii românilor. Următoarele persoane trebuie să scoată bani din buzunar în luna septembrie. Despre ce este vorba? Este o condiție obligatorie pentru cei care dețin autovehicule.

Statul vrea banii românilor. Posesorii de mașini, case sau terenuri au obligativitatea de a plăti tranșa a doua a impozitului la Primărie. Există un termen limită pentru această plată.

Posesorii de mașini, case sau terenuri trebuie să scoată banii din buzunar

Anul acesta, deținătorii obiectelor respective trebuie să plătească un impozit pentru fiecare dintre ele. Mai mult, cei care au în posesie case sau mașini scumpe sunt obligați să plătească „taxa pe lux”. Este vorba despre un impozit special.

Posesorii de mașini, case sau terenuri trebuie să fie atenți la mai multe detalii. Mai precis, cei care aveau la finalul anului trecut în posesie un mijloc de transport nu sunt scutiți de plata impozitului chiar dacă au vândut mașina între timp.

Cei care dețineau o mașină la data de 31 decembrie 2023 sunt obligați să plătească taxa în septembrie, chiar dacă nu o mai dețin.

SURSA FOTO: pixabay.com

Impozitul poate fi plătit eșalonat, în două tranșe

Românii care dețin mașini pot să plătească impozitul la bugetul localității unde își au domiciliul, sediul sau punctul de lucru. De asemenea, impozitul poate fi plătit eșalonat, în două tranșe, ca și până acum.

Românii au posibilitatea de a plăti prima tranșă a impozitului până la 31 martie. Totodată, cea de-a doua tranșă poate fi plătită până pe 30 septembrie.

Trebuie menționat că impozitul poate fi achitat și integral, într-o singură tranșă.

Românii care dețin mașini și vor să plătească tot impozitul până la data de 31 martie, beneficiază de o bonificație de până la 10%. Această bonificație este mereu stabilită prin hotărârea consiliului local.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat impozite de 70% pe anumite averi

Amintim că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat impozite de 70% pe anumite averi. Aceasta este doar cu 6% mai mult decât cota standard impusă contribuabililor corecți.

Astfel, nu este de natură a conduce la „echitatea impunerii și conformarea voluntară”, potrivit autorității. Noile schimbări vor au intrat în vigoare de la 1 iulie.

„Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor.

În prezent, cota de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror sursă nu a fost identificată este de 16%, doar cu 6% mai mult decât cota standard impusă contribuabililor corecți, fapt care nu este de natură a conduce la echitatea impunerii și conformarea voluntară”, a transmis ANAF.