Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că se vor căuta "soluții compensatorii" pentru rezerviștii din Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne care solicită majorarea soldei de grad pentru a-și spori veniturile. Totuși, el a subliniat că legea pensiilor, care a fost deja adoptată, nu mai poate fi modificată în acest scop.
Marcel Ciolacu promite soluții pentru rezerviști
Marcel Ciolacu a afirmat că este programată o întâlnire cu rezerviștii, care au făcut o solicitare referitoare la majorarea soldelor de grad. El a explicat că aceasta este o inițiativă nouă, deoarece pensiile militarilor sunt acum ajustate conform inflației, iar solda de grad este acordată celor în activitate.
Cu toate acestea, pentru a menține atractivitatea profesiei în uniformă, Guvernul a decis să introducă această soldă de grad. Ciolacu a menționat că, deși există dorința de mai mult, modificările la Legea pensiilor nu pot fi făcute imediat după ce aceasta a fost deja aprobată și inclusă în PNRR. Acesta a sugerat că vor fi căutate alte modalități de compensare pentru rezerviști.
„Cu rezerviştii urmează să avem o întâlnire. A fost anunţată, au fost la Ministerul Apărării. Este o solicitare…este pentru prima oară când, cu indicele de inflaţie de 13,8%, am prins şi pensiile militarilor, până acum era în funcţie de cât are fiecare minister. Există şi o soldă de grad care s-a dat pentru cei care sunt în activitate. Dânşii solicită ca acea soldă de grad să fie mărită. Acuma, celor din activitate, statul le-a dat la începutul anului, 5%, ca şi mărire, celor de la pensie li s-a dat indicele de inflaţie. Totuşi ca să rămână atractivă meseria de purtător de uniformă, am decis în Guvern să venim cu această soldă de grad. Normal că întotdeauna ne dorim mai mult, dar nici modificări, pentru că tocmai ce am terminat cu Legea pensiilor, nici nu pot veni cu modificări la Legea pensiilor după ce de abia am aprobat-o şi a fost închisă ca şi jalon în PNRR. Şi atunci o să găsim altă zonă de compensare”, a declarat Marcel Ciolacu.
Ciolacu solicită o abordare echitabilă a plafoanelor de pensii și o nouă analiză
Ciolacu a menționat că este important să se ia în considerare abordarea în funcție de plafoanele de pensii. El a subliniat că legea trebuie să se aplice în mod egal pentru toți, motiv pentru care s-a propus o nouă lege a pensiilor. Cu toate acestea, el a indicat că modificările ulterioare, după ce legea a fost deja adoptată, ar putea fi percepute ca lipsă de seriozitate în fața Comisiei.
Totodată, a solicitat o analiză din partea Ministerului Afacerilor Interne și al Ministerului Apărării Naționale pentru a evalua modul în care pot fi încadrate anumite pensii. Ciolacu a subliniat că nu este fezabil să se majoreze pensiile când există persoane cu o pensie de 20.000 de lei.
„Cred că o abordare în funcţie de plafoanele de pensii trebuie avută. (…) Legea este egală pentru toţi, de asta şi venim cu noua lege a pensiilor, ea nici nu a fost pusă în aplicare şi acum să vin să o modific, par neserios în faţa Comisiei, dar am cerut şi de la MAI şi de la MApN o analiză să vedem cum încadrăm anumite pensii. Nu mai pot să vin să majorez când ai 20.000 de lei pensie „, a declarat Ciolacu.