Ajutor financiar pentru fermierii afectați de secetă

Fermierii din județul Mehedinți, care au suferit pierderi majore din cauza secetei severe din acest an, vor primi sprijin financiar din partea statului. Aproape 6.000 de fermieri din această regiune se încadrează în criteriile stabilite de Guvern și vor beneficia de despăgubiri.

Zona de sud a județului a fost cea mai afectată, culturile de porumb și floarea-soarelui fiind grav compromise.

Seceta prelungită a avut un efect devastator asupra producției agricole, lăsând mulți fermieri fără recolte. Oamenii și-au investit economiile în culturile din acest an, dar lipsa precipitațiilor timp de trei luni a distrus majoritatea recoltelor.

Fermierii din Mehedinți descriu situația ca fiind critică, având speranțe minime de a obține o producție satisfăcătoare. Unii se așteaptă la doar 600 de kilograme la hectar, o cantitate insuficientă pentru a acoperi investițiile.

„Porumb nu am făcut, şi floarea soarelui iar nu am făcut, că nu a plouat trei luni. Şi dacă nu a plouat, nu s-a făcut. Foarte mare seceta”, spune un fermier pentru Observator.

„Când trebuia să dea ploaie s-a uscat porumbul şi nu numai eu, mai mulţi. Dacă o să obţinem 600 de kilograme la hectar ar fi o minune”, a adăugat un alt fermier.

Sprijin de 1.000 de lei acordat de stat

Pentru a primi ajutorul financiar, fermierii trebuie să îndeplinească anumite condiții și să prezinte un proces-verbal de constatare a pagubelor. Aceste documente au fost întocmite de comisiile locale care au evaluat pagubele în teren.

Ștefan Răceanu, directorul Direcției Agricole Mehedinți, a explicat că despăgubirile se acordă în funcție de gradul de afectare al culturilor, care trebuie să fie cuprins între 30% și 100%. Fermierii vor primi o sumă fixă de 1.000 de lei, indiferent de cultură și de gradul exact al pagubelor.

„Trebuie să deţină întâi un proces verbal de constatare a pagubelor la culturile respective pe care le deţin, aceste procese verbale au fost întocmite de comisiile din teren”, a spus Ştefan Răceanu, director Direcția Agricolă Mehedinți.

„Situaţia a fost destul de grea referitor la culturile de porumb şi floare, culturile de primăvară. 1888 de hectare, 530 de fermieri au depus cerere pentru seceta pedologică”, a vorbit pentru Observator Dumitru Tiutiuc, agent agricol Registrul Agricol Primăria Jiana.

Procedura de solicitare a ajutorului

Fermierii trebuie să depună cererile până la sfârșitul lunii octombrie, iar acestea trebuie să includă informații clare, precum detaliile contului bancar, pentru a asigura transferul fondurilor.

Cererile trebuie trimise la Direcția Agricolă Județeană (DAJ) din zona în care se află terenurile agricole. În plus, în cazul în care fermierii au depus documentații pentru multiplicarea semințelor, aceștia trebuie să includă și dovezi suplimentare, cum ar fi declarațiile de multiplicare și rapoartele de inspecție.